Toggle Navigation

 

Kruška (Pyrus communis)

Kruška je voće zvonasto okruglog oblika mada su neke sorte tipično okrugle. Sam plod je prečnika od 3-8 cm. Oko sebe ima tanku kožu čija je boja zelena, žuta, crvena ili je kombinacija svih tih boja. Sama srž odnosno meso kruške je bele ili belo-žućkaste boje.

 

Familija: Rosaceae

Latinski naziv: Pyrus communis

 

 

Danas je poznato nekoliko stotina sorti krušaka, i uglavnom je svaka sorta vezana za određeno podneblje gde se uzgaja. Kruške su se najpre uzgajale u južnim krajevima centralne Azije odakle su se širile po celom svetu. Danas su najveći prouzvođači krušaka Kina, Rusija i Italija. Po sastavu kruške su slične jabukama, imaju mesnatu srž i u njoj sitne semenke. Drvo kruške može da izraste do visine od 6 metara. Idealni uslovi za sadnju krušaka su mesta sa vrelim danima, blagim noćima, tlo vulkanskog porekla i velikom količinom vode. Kruškama je potrebno oko 170 dana da daju plodove. Kao i kod banana i avokada kruške je poželjno ubrati pre zrenja kako ne bi istrulile na drvetu. Kruške možete koristiti za pripremu kolača, kozumirati ih sveže, cediti ih u sokove. Ako ste isekli kruške na parčad potopite ih u vodu u kojoj ste dodali limunov sok kako bi zadržale prirodnu boju.

 

Nutritivna vrednost: Kruške su bogate vitaminom C i dijetnim vlaknima