Toggle Navigation

 

Papaja (Carica papaya)

Papaja je okruglo ovalna voćka sa tankom glatkom korom. Kada sazri papaja ima koru žute boje i mesnati plod žuto narandžaste boje. U doba zrenja u središtu ploda pojavljuju se crne male semenke.

 

Familija:  Caricaceae

Latinski naziv: Carica papaya

 

Danas su u svetu poznate dve vrste papaje, Havajska i Meksikanska. Meksikanske papaje su veće od havajskih po veličini ploda. Postojbina papaje je na području jugoistočnog Meksika i Srednje Amerike. Danas se uzgajaju u svim subtropskim krajevima sveta. Drvo papaje može da naraste do visine od 3 do 3.5 metara. Drvo meksičke papaje dostiže veću visinu  nego havajska papaja. Razvija se u tri roda: muškom, ženskom i kao hermafrodit. Muško drveće ima cevasto cveće ali ne rađa plodove. Žensko drveće ima okrugle listove i rađa plodove papaje. Hermafrodit ima sve osobine i rađa male plodove koji se koriste u ishrani. Na sobnoj temperaturi papaja može da opstane 3-5 dana, a  u frižideru i do nedelju dana. Zrela papaja se konzumira  sveža, dok je zelenu papaju potrebno kuvati i takva se dodaje salatama ili slanim jelima.

Nutritivna vrednost: Papaja je bogata vitaminom C i beta kristalima koji su preporučljivi za održavanje zdravog tela.