Toggle Navigation

 

Trešnje (Prunus avium)

Trešnja je listopadno drvo čiji se plodovi koriste u ishrani. U prirodi se danas sve teže može pronaći što je stavlja u red ugroženih vrsta. Najviše se uzgaja u voćnjacima i koristi sveža u ishrani.

Familija: Rosaceae

Latinski naziv: Prunus avium

 

 

Za trešnje su ljudi znali još u bronzanom dobu. U 8. veku p.n.e. trešnje su kultivisane i ljudi su ih koristili za ishranu. Postoje zapisi da su prvi zasadi trešanja bili u maloj Aziji i Grčkoj. Danas su rasprostranjene širom Evrope ali i u maloj Aziji kao i na teritoriji Kavkaza. Drvo trešnje može da dostigne visinu do 30 metara dok je debljina stabla oko 30 cm. Na drvetu trešnje najpre se rađa cvet iz kog se razvija plod. Plod sazreva sredinom proleća i prisutan je do kraja jula, u zavisnosti od sorte trešnje. Plod trešnje je okrugloug oblika, prečnika 1 cm sa košticom u sredini ploda. Slatkog je ukusa. Najviše se konzumiraju kao sveže. Od trešnje se može praviti i džem i sokovi, a služi i kao dodatak u voćnim salatama, kolačima i hladnim kupovima i dezertima.

 

Nutritivna vrednost: Trešnje su bogate vitaminom C i cinkom koji su važni za optornost organizma. U sebi sadrži anticijanide koji su dobri za održavanje kože.