Toggle Navigation

 

Urme (Phoenix dactylifera L.)

Urma je mala obla voćka koja raste na urminoj palmi u obliku grozdova kojih može da bude do 200 na jednom drvetu. Dužina jednog ploda je do 5 cm dok u obimu doseže do 2, 5 cm. Urme mogu biti žute, crvene, narandžaste ili braon.

 

Familija: Palmaceae

 

Latinski naziv: Phoenix dactylifera L.

 

 

 

Urme po svom sastavu mogu biti mekane, polumekane ili suve. U ishrani se najčešće koriste polumekane urme među kojima je najpoznatija vrsta Međol iz Maroka. Urme vode poreklo iz pustinjskih krajeva od Indije do severne Afrike. Uzgajanje urmi datira još iz perioda od pre 8000 godina u predelima Mrtvog mora i reke Jordan. Planirano odgajanje urmi je počelo u periodu pre 3000 godina u predelima današnjeg Iraka.U 18. veku urme su donešene u Novi Svet. Nakon toga počelo se sa gajenjem urmi u Kaliforniji i u Meksiku. Drvo urme narasta na visinu do 30 metara.

Nakon berbe urme se pakuju i odlažu u frižidere jer zbog svog sočnog sadržaja ne mogu dugo ostati sveže.  Urme se konzumiraju sveže ili sušene, dodaju se u kolače, napitke, voćne salate i pića, ali se prevashodno upotrebljavaju sveže jer su tada najsočnije. U mnogim arapskim zemljama urme se koriste za pripremu pilava i pirea.

 

Nutritivna vrednost: Urme u sebi ne sadrže veliku količinu vitamina i minerala ali se preporučuju u ishrani zbog velike količine dijetnih vlakana koje sadrže u sebi.