Toggle Navigation

 

Višnja (Prunus avium)

Višnja je okrugla voćka prečnika oko 2.5 cm. Unutrašnjost ploda čini koštica koja je obložena mesnatim jestivim plodom. Boja ploda višnje je od žute do tamno crvene u zavisnosti od vrste višnje.

Plativoo

 

Familija: Rosaceae

Latinski naziv: Prunus avium

 

 

Višnje se dele prema ukusu, odnosno na slatke i kisele. Bing i Lambert su poznate sorte slatkih tamno crvenih višanja. Nazvana je prema turskom gradu Cearusu gde je otkrivena. Prirodno stanište višanja je severoistočna Azija. Pominjane su još 400 godina p.n.e. u staroj Grčkoj. Najveći svetski proizvođač višanja je Evropa.

U toku cvetanja višnjin list podseća na list breskve. S obzirom na visinu do koje naraste drvo (približno oko 12 metara) vremenom je došlo do ukrštanja vrsta kako bi se dobile male stabljike koje su prilagodljive za sađenje u dvorištima domaćinstava. Njihova visina iznosi od 2 do 2.5 metara. Drvo višnje stvara predivnu sliku u toku cvetanja sa ogromnim belim cvetovima iz kojih se rađa plod. Plod se rađa krajem maja i moguće ih je pronaći do kraja avgusta.

Nakon berbe višnje je potrebno odložiti u frižider kako bi održale svežinu. U frižideru mogu da opstanu do nedelju dana a ako ih planirate pripremiti za zimu u zamrzivaču mogu da stoje do godinu dana. Najčešće se konzumiraju sveže a izvrsne su i kao preliv za kolače i sladoled, pomešane sa jogurtom ili pak u kolačima i pitama.

 

Nutritivna vrednost: Višnje su bogate vitaminom C i vitaminom A. Višnje sadrže izvesne količine tarpena koji pomaže u prevenciji kancerogenih oboljenja.