Toggle Navigation

 

Čili (Capsicum)

Koriste se u ishrani, očuvanju zdravlja i pripremi hrane. Preko 150 vrsta različitih boja i veličina a svima je jedno zajedničko-ljutina koju poseduju

Plativoo

 

Poreklo

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, ukusa i ljutine, najčešće crvene ili zelene boje. U najpopularnije vrste ubrajaju se cayenne, habańero, chipotle, jalapeńo, anaheim, ancho, mađarska paprika. Samo u Meksiku ih ima više od 150 vrsta.

Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentrisan u unutrašnjem središnjem delu paprike sa semenkama i belim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana i začin, a cenjene su i zbog svog lekovitog delovanja. Zemlja porekla čilija je Meksiko gde se čili uzgajao još pre 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Lujzijana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lek.U Evropu ih je doneo Kristofer Kolumbo, sa svojih putovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu bibera.

 

Lekovitost

Lekovitost čili paprika leži u sastojku kapsaicin koji je zaslužan za karakterističnu ljutinu. Kapsaicin deluje na grupu nerava u jeziku i usnama povezanih s osećajem boli što je u ovom slučaju osećaj ljutine. Dužim delovanjem ovaj osećaj boli se ublažava. Čili, svež ili u prahu, koristi se prvenstveno kao začin u pripremi slanih jela, ali i deserata i napitaka. Delotvoran je u lečenju poremećaja rada nerava, boli povezane s migrenom, smanjuje bol psorijaze i dijabetičke neuropatije, a otkriveno je i da značajno usporava pojavu artritisa i smanjuje upalu.Crvene čili paprike cayenne, pokazale su svojstvo redukovanja holesterola, triglicerida, smanjenje nakupljanja krvnih pločica, povećanje sposobnosti organizma da razgradi fibrin, supstance koja učestvuje u stvaranju krvnih ugrušaka.

 

Priprema  hrane

Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin i s obzirom da iritira kožu, posebno oči, dobro je prilikom čišćenja čili paprika nositi gumene rukavice ili nakon čišćenja dobro oprati ruke. Ukoliko čili paprike punite, presecite ih bočno samo sa jedne strane, a za druge namene ih presecite po dužini na pola. Odrežite vrh paprike s peteljkom, a zatim struganjem noža sklonite sve semenke. Nakon toga odstranite središnji deo i membrane tako da nož položite što bliže mesnatom spoljnom delu paprike. Čili zatim, prema potrebi, isecite na štapiće ili kockice. S obzirom da većina čili paprika ima debelu kožicu, dobro je da se pre pripreme oguli. Možete to učiniti pečenjem na nekoliko načina - na otvorenom plamenu, u rerni ili kratkim potapanjem u vrelo ulje. Stavite ih nakon toga u plastičnu vrećicu 5-10 minuta kako bi se kožica lakše ogulila.