Toggle Navigation

 

Estragon (Artemisia dracunculus)

Osim u kuhinji estragon je raširen u industriji parfema zbog eteričnih ulja koja sadrži u sebi. Koristi se i svež i sušen u salatama i jelima.

Plativoo

 

Poreklo

Estragon (Artemisia dracunculus) pripada familiji (Asteraceae). U južnoj Evropi nalazimo estragon kao divlju biljku. Pradomovina estragona su Rusija i Mongolija, a odatle je preneta na ostala područja. Uzgaja se u vrtovima, kao mirođijska biljka za pripremanje različitih začina. Biljka voli topla i sunčana mesta, a senka, hladnoća i vlaga ne odgovaraju njenom razvoju. To je biljka čija je stabiljka bogato razgranata, te ima oblik grma, visine 60 do 120 cm. Listovi su uski,  a cvetovi skoro okrugli žute boje. Biljka ima svojstven, prodoran miris i prijatan, aromatičan ukus.

 

Lekovitost

Cela biljka je lekovita i vrlo aromatična. Od mnogih lekovitih i delotvornih materija na prvom mestu je eterično ulje koje se nalazi u biljci, sa relativno velikim procentom (0, 1 do 0, 5%), tanin i još neke neodređene i nedovoljno istražene kiseline.

U narodnoj medicini poznata su i hvaljena lekovita svojstva estragona, naročito kod oboljenja prouzrokovanih razmenom materija. Koristi se u obliku čajeva.

Kao začinska biljka upotrebljava se u pripremanju salata, kao dodatak nekim vrstama umaka, kod spremanja povrća za zimnicu, te za pripremanje estragon biljnog sirćeta. Eterična ulja estragona koriste se u parfimeriji za pripremu različitih krema. Estragon pospešuje apetit, podstiče metabolizam te izlučivanje mokraće, a deluje i protiv crevnih glista.

 

Priprema hrane

U kuhinji se koriste listovi (sveži ili osušeni) i mladi izdanci ove biljke. Sadržaj eteričnih ulja u biljci najveći je kratko pre cvetanja, kada se i beru. Sveže ubrani estragon je u Francuskoj vrlo cenjen začin. Sušen je vrlo aromatičan te ga treba još pažjivije dozirati. Postoji i tzv. ruski estragon (nikakva posebna sorta , nego samo jedna varijanta estragona) koji proizvodi seme i podnosi hladnoću i do -10*C, dok je francuski estragon veoma osetljiv i podnosi samo tople predele. Ima jak i prijatan miris te ljutkast ukus sa malom primesom gorčine. Estragon se upotrebljava kao svež i sušen začin za salate, perad, tunjevinu, pikantne sosove, supe i variva, uz divljač, ovčetinu i govedinu. Stavlja se i u ukiseljeno povrće. Senf i sirće od estragona, zbog svog tipičnog ukusa i mirisa, koriste samo pravi ljubitelji neobičnih ukusa. Estragon sadrži supstancu estragol, za koju se smatra da je kancerogena, pa se ne preporučuje velika upotreba ovog začina.