Toggle Navigation

 

Maslačak

Maslačak je trajnica koja najčešće raste po travnjacima, livadama, parkovima, te uz staze i živice. Lekovit je i jestiv, jedna je od onih biljaka koju nalazimo svuda.

Plativoo

Latinski: Taraxacum officinale

Engleski: dandelion

Opis biljke

Maslačak je trajnica koja najčešće raste po travnjacima, livadama, parkovima, te uz staze i živice. Lekovit je i jestiv, jedna je od onih biljaka koju nalazimo svuda. Veoma je korisna biljka za čaj, salate, sokove, variva, supe. Kao lekoviti delovi biljke koriste se koren, list i cvet. U službenoj je upotrebi biljka u cvatu, ili koren sa biljkom, dok se u narodnoj medicini koriste i cvetovi. Maslačak je izuzetno hranljiva biljka bogata vitaminom C i A, organskim kiselinama, mineralima (kalijumom, natrijumom i magnezijumom). U Francuskoj se i gaji. Miris mu nije izražen. Ukus je gorak, ali i sa slatkom notom, posebno kod sasvim mladih biljaka s belom stabljikom, koja je rasla ispod rastresite zemlje (vinogradski radič). Mladim listovima začinjavaju se salate, supe, sosovi. Upotrebljava se i kao povrće, a poznata je salata od maslačka s tvrdo kuvanim jajima i krompirom. Ima široku primenu u narodnoj medicini. Maslačak pojačava lučenje žući, deluje kao diuretik, pojačava rad bubrega, čišćenja krvi, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma, kožnih ekcema, čireva kod pomanjkanja apetita. Cveta od marta do maja. Maslačak od aktivnih lekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma u nadzemnom delu, smole, eterično ulje, 40% inulina u korenu. Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvožđa oko 3%. Koren i stabljika sadrže gorku materiju taraxacin, koji deluje diuretički, a može izazvati prolive i smetnje u srčanom ritmu.