Toggle Navigation

 

Susam

Visoka, uspravna, jednogodišnja biljka koja ima ovalne listove s dubokim žilama i belim ili ružičastim cvetovima. U periodu od 3 do 5 meseci rasta dostigne visinu do 2 metra. Plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena.

Plativoo

Latinski: Sesamum indicum

Engleski: sesame

Susam je visoka, uspravna, jednogodišnja biljka koja ima ovalne listove s dubokim žilama i belim ili ružičastim cvetovima. U periodu od 3 do 5 meseci rasta dostigne visinu do 2 metra. Plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena.

Postoji nekoliko vrsta semenki susama, a to su bele, smeđe ili crne semenke. Semenke kad dostignu zrelost ispadaju iz komuški. Beru se dok još nisu zrele i suše. Semenka je vrlo malena s jedne strane, a s druge strane nutritivno vrlo bogata. Smatra se da je zemlja porekla susama Indija pa da se iz nje ova namirnica širila prema zapadu te je danas često prisutna u kuhinjama Bliskog istoka, Afrike i Azije. Pominje se u zapisima napisanim klinastim pismom 2000 godina pre nove ere. Semenke imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem ili, uopšte, termičkom obradom. Susamom se začinjavaju peciva, hleb i kolači. Amerikanci njime začinjavaju meso i povrće. Dobro je i susamovo jestivo ulje. Ove semenke su sastojak začinskih mešavina.. Koristi se za masažu i brojne terapeutske upotrebe. Ulje sadrži lecitin koji pomaže ćelijama mozga i nervnog sistema, preporučuje se kod umora, depresije, za pomlađivanje i povećanje energije. Susam se preporučuje konzumirati uz hranu kao što su žitarice ili mahunarke kojima poboljšava aminokiselinski sastav.

Tamno ulje susama dobija se hladnim presovanjem prženih susamovih semenki pa ima delikatan miris i ukus. Koristi se za pohovanje, pečenje i prženje, za pripremu umaka, namaza i salatnih preliva. Od susama se može napraviti i mleko koje može biti odlična zamena za kravlje mleko.