Toggle Navigation

 

Super energija u klicama

Iako su nutritivno veoma vredne i imaju veoma dugu istoriju primene, klice i dalje važe za egzotičnu namirnicu koja se, nažalost, veoma retko nalazi na našim trpezama. Ova mala fabrika fitonutrijenata raste u svim klimatskim uslovima, sazreva nekoliko dana, ne zahteva tlo niti sunce, a priprema se par minuta i to bez ikakvih otpadaka

Plativoo

Čudesni trenutak klijanja biljke krije veliki broj biohemijskih promena koje višestruko povećavaju hranljiva i lekovita svojstva. U procesu klijanja, sadržaj vitamina, minerala i proteina se višestruko povećava, dok u isto vreme dolazi do značajnog smanjenja udela ugljenih hidrata i kalorija. Deo sadržaja šećera se pretvara u vitamin C, antioksidans koji štiti buduću biljku od štetnih uticaja okoline. Iz tog razloga, klice imaju mnogo veći sadržaj vitamina C i to čak 500 - 600%, 300 postotni porast sadržaja vitamina A, a povećanje udela belančevina od 30% prati i njihov oblik koji je najlakše probavljiva forma od svih prehrambenih izvora. Dalje, u procesu klijanja, skrob se pretvara u jednostavne šećere, što čini klice lakše probavljivima, i daje im poseban, slatkast ukus.Zbog bogatstva minerala i vitamina, klice su odlične kao preventiva i lek protiv kancera, oboljenja srca i krvnih sudova, dijabetesa, problema sa kičmom i zglobovima, a osim toga ublažavaju migrenu, regulišu metabolizam i telesnu težinu. Neka istraživanja pokazuju da klice utiču na podmlađivanje organizma: poboljšavaju kvalitet kose i noktiju, zatežu kožu, podižu raspoloženje i uvećavaju fizički potencijal.

Kako sami da uzgajite klice
Iako klice možemo nabaviti u svežem obliku u specijalizovanim radnjama, u konzerviranom obliku, klice je vrlo jednostavno proizvesti i u svom domu. U adekvatnim uslovima koji podrazumevaju određenu temperaturu i vlažnost sredine, u zavisnosti od vrste semenke koja se koristi, za klijanje je potrebno dva do sedam dana. Najviše se koriste klice alfa - alfa, ali i sojine, pšenične, ječmene, ražene ili klice pasulja, graška, lucerke. Od 1 grama zrna se dobije 6-8 g klica. Najsigurnije je koristiti organsko seme za klijanje.šoljicu čiste, probrane i oprane pšenice istresite u veću teglu od 2 litre i do pola prelijte običnom vodom. Otvor prekrijte čistom gazom i učvrstite je gumicom. Teglu ostavite na mračnom mestu na sobnoj temperaturi. Sutradan teglu promućkajte, ocedite vodu kroz gazu, dodajte svežu vodu i opet promućkajte pa je odmah ocedite. Isprane semenke istresite na veliki, plitak tanjir i ravnomerno raširite u tanak sloj. Dva do tri puta dnevno poprskajte zrna vodom i pokrijte čistom, vlažnom krpom. Važno ih je stalno održavati vlažnim, ali ne mokrim. Nakon otprilike 70 sati klice će narasti od 0, 5 – 1, 5 cm i tada su najbolje za upotrebu. Poslednji dan izložite tanjir sa klicama na sunce da dobiju zelenu boju. Pre konzumiranja klice dobro operite u hladnoj vodi, jer vlažni i topli uslovi, neophodni za klijanje, ujedno pogoduju rastu raznih mikroba. Klice je najbolje odmah potrošiti, ali se par dana mogu čuvati u frižideru, u odgovarajućoj zatvorenoj posudi. U slučaju da klice imaju miris plesni, nemojte ih konzumirati.

Upotreba klica
Klice se mogu jesti sveže u salatama, mogu se samleti i upotrebiti kao dodatak supama, povrću, namazima i omletima, kao i obrocima sa mlekom i mlečnim proizvodima. S klicama možete započeti dan - zdravim doručkom od klica u ovsenoj kaši i jogurtu. Alfa-alfa je najpoznatija i najčešće se može naći u super-marketima, a idealna je za dodatak salatama. Sitne klice najpogodnije su za dodavanje supama, a pšenične klice možemo umesiti u testo za hleb, pecivo ili palačinke. Stoga, kako ne morate čekati lepo vreme ili druge posebne uslove, uživajte u ovoj super namirnici odmah i bez ograničenja!

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Kajsija - hrana i lek

Sirova ili kuvana hrana - večna dilema

Francuski paradoks