Toggle Navigation

 

Vreme je za roštilj!

Svaki komad mesa ili povrća serviran pravo sa žice roštilja, uvek je posebnog ukusa i mirisa. Uz dobre savete i odgovarajuće recepte, priprema roštilja može postati pravi kulinarski doživljaj.

Topli prolećni dani i prvomajski praznici su na pragu. Ne postoji razlog da i ove godine ne provedete praznično jutro u prirodi - uz roštilj!
Kada se skupi pravo društvo, organizacija svima omiljenog roštilja može biti brza i efikasna. Najvažnije je da odlučite šta će biti na jelovniku i da meso na vreme stavite u marinadu - najbolje veče pre roštilja, jer ćete tako postići savršen ukus. Ako odlučite da meso kupite neposredno pre polaska u obližnjoj prodavnici, ponesite začine koje ćete dobro utrljati dok ste u svojoj kuhinji, jer ćete tako ostaviti dovoljno vremena da meso upije začine, a vi ćete poštovati najvažnije pravilo higijene - čiste ruke!

Obavezno pripremiti dan ranije:

ćumur i rešetku
upaljač ili šibice
pribor za okretanje mesa - viljuška ili štipaljka
drvene štapiće za ražnjiće
ulje i komade slanine
dasku za sečenje
oštar nož
so, biber i dodatak za jelo
par većih tanjira (npr. od alu-folije) i dovoljan broj manjih, kartonskih
plastične čaše
salvete
Vodite računa da u prirodi najverovatnije nećete imati mogućnosti da dobro operete noževe i drugi escajg, pa je najbolje da priloge, kao što je salata, operete i iseckate, a prelive - ren, senf, kečap, majonez - kod kuće podelite i spremite u posebne posude.
Ne zaboravite da ponesete hleb ili neko sitno pecivo. Idealno bi bilo da dan ranije napravite kiflice ili ispečete pogaču.
Roštilj je, osim za razne vrste mesa, idealan za pripremu povrća - osim što je za to potrebno malo vremena, dobićete neverovatno ukusan prilog ako na žicu stavite komade tikvice, patlidžana, paprike, crnog luka ili pečurke, posuto aromatičnim origanom. Možete kombinovati i povrće sa komadićima mesa na štapićima za ražnjić.
Ako želite da spremite pile na roštilju, potrebno je da ga prvo pažljivo očistite i izvadite iznutrice. Operite ga i obrišite papirnim ubrusom. S obzirom na to da je pileće meso meko, možete ga peći celo ili iseći na komade. Premažite ga posebno spremljenim umakom od ulja, soli, bibera, muskatnog oraščića i crvenog vina ili ga jednostavno posolite i pobiberite po ukusu. Komade mesa stavite na zagrejan roštilj, prethodno premazan uljem i pecite prvo sa jedne pa sa druge strane. Dok se peče meso možete povremeno protrljajti ruzmarinom ili drugim omiljenim začinskim biljem.
Pile možete i prethodnu noć marinirati u soku od ananasa ili limuna ili u poslednje vreme vrlo popularnoj marinadi sa koka-kolom koja se se pravi od: 1 l koka-kole, 0,5 l soka od pomorandže, 2 glavice crnog luka, kašike crvene mlevene paprike, crnog bibera u zrnu, lovorovog lista, majčine dušice, svežeg bosiljka, soli i 5 kašika belog vina.

Top 7 saveta za roštiljanje

1. Ne pecite hladno meso
Najvažnija stvar prilikom pečenja na roštilju jeste da se toplota dovede do središnjeg dela mesa, a da pritom površina ne bude prepečena ili, u najgorem slučaju, ugljenisana! Zato, ako želite da komadi mesa budu ravnomerno pečeni, meso na vreme izvadite iz frižidera, kako bi se zagrejalo na sobnu temperaturu.
2. Prava vatra - dobar ukus!
Ukoliko želite da postignete pravi ukus roštilja i finu, hrskavu površinu pečenog mesa, sam roštilj (vatra i žice) moraju biti dobro zagrejani pre nego što poređate komade mesa.
3. Idealna debljina mesa
Što tanje komade mesa isečete, to će se bolje i brže ispeći središnji deo, bez bojazni da će površina izgoreti. Idealna debljina mesa je oko 1 do 1, 5 cm.
4. Sočni komadi mesa bez puno okretanja
Da bi se dobio sočan komad mesa, potrebno je vreme da se ukus i aroma razviju. To se, međutim, neće desiti ukoliko stalno okrećete meso. Dovoljno je da ga okrenete jednom ili dva puta. Takođe, nikako ga nemojte pritiskati jer će tako iscuriti sokovi i na kraju ćete završiti sa otužnim komadima suvog mesa.
5. Ne prelivajte marinadom tokom pečenja
Ni u kom slučaju nemojte prelivati meso marinadom kad je već na žici roštilja. Osim što ćete proizvesti visok plamen vatre, meso će izgoreti spolja, dok će iznutra ostati nedovoljno pečeno. Pre pečenja, dobro ocedite meso od viška marinade.                      6. Higijena na prvom mestu                                                                                    
Neverovatno je kako mnogi dok borave u prirodi zaborave na osnovna pravila higijene! Uvek, ali uvek meso stavljajte na čistu dasku za sečenje ili tanjir u kojem nećete seckati ili servirati salatu. Takođe, nikada ne koristite marinadu u kojoj je bilo sirovo meso za prelivanje pečenih komada mesa.                                                               7. ‚‚Odmaranje" mesa
Najbolji ukus i sočnost postići ćete ako pečeno meso ostane makar kratko vreme u poklopljenoj posudi,  kako bi se svi sokovi ravnomerno rasporedili unutar mesa.

                                                                                     

                                                                       

POGLEDAJTE JOŠ:

Marinade i prelivi

Roštilj a la Kuhinjica