Toggle Navigation

 

Zdravi i vitki uz testenine

Sa prvim prolećnim danima, zajedno sa lepim vremenom, javljaju se i ideje o čudotvornim dijetama kojima ćete povratiti liniju koju je „pokvarila“ jaka, zimska ishrana puna praznične hrane.

Plativoo

Svi su u potrazi za planovima ishrane koji na svom meniju sadrže omiljene namirnice i ma koliko oni bili različiti, većina se pridržava prastarog principa koji odavno više ne važi - testenina goji, preskočite je! Pogrešno! Uprkos verovanjima, dijetolozi su ustanovili da testenina ne deblja i da je njena dosadašnja loša reputacija nezaslužena. Donosimo vam 10 razloga zašto je u svakodnevni jelovnik, ali i posebne režime ishrane, poželjno uvrstiti jela sa testeninom.


1. Hrana sa malo masti. Testenina ima najniži nivo masnoća, do 0, 3% ukoliko je pripremljena bez jaja ili 2, 4% sa jajima. Za višak kalorija najčešće su odgovorni punomasni prelivi i dodaci koji su i inače na lošem glasu.

2. Osećaj sitosti. Testenina je najbolje oružje protiv odustajanja od dijete jer pruža osećaj sitosti. Posebno vrste od integralnog brašna, kao i kombinacija sa termički što manje obrađenim namirnicama koje sadrže vlakna i mineralne supstance (kao što je povrće), zajedno imaju nizak glikemijski indeks kojim se održava nivo glukoze u krvi što daje dugotrajniji osećaj sitosti.

3. Obezbedite energiju. Testenina se najvećim delom sastoji od skroba, složenog ugljenog hidrata veoma važnog za funkcionisanje organizma. On brzo i lako oslobađa energiju, organizam nije izložen naglim padovima energije, pa tako testenina predstavlja odličan izbor za aktivne osobe i sportiste.

4. Hrana za dobro raspoloženje. Zahvaljujući testenini, do mozga stiže aminokiselina triptofan koja se pretvara u serotonin odgovoran za osećaj sreće. Zato je testenina odličan borac protiv tuge i stresa.

5. Testenina čuva mišiće. Kako su ugljeni hidrati glavni izvor energije i organizam ih prve iskorišćava, kada njihovi izvori presuše, telo počinje da iskorišćava naslage masti, ali uz njih i belančevine koje su osnovni gradivni materijal mišića, što kao posledicu ima neuravnoteženo gubljenje težine. Po principima pravilne ishrane, ugljeni hidrati treba da čine 55 do 65% ukupnog dnevnog energetskog unosa. Zato, ako želite da sačuvate mišiće, ne dozvolite da gubite proteine, dajte organizmu složene ugljene hidrate!

6. Lako varenje. Testenina je lagana za varenje i stoga je posebno pogodna za ishranu svih grupa ljudi, a odličan je izbor u vrelim letnjim mesecima.

7. Idealna za vreme posta. Testenina bez jaja spada u posnu hranu, a uz različite posne priloge, pruža neograničene ideje za originalna jela, što obično nedostaje domaćicama u danima posta.

8. Brza i laka priprema. Postoji preko 300 različitih vrsta testenine i bezbroj kombinacija sa raznovrsnim umacima od povrća, začinskog bilja, ribe ili mesa. Vreme kuvanja testenine je retko kada duže od 10 minuta, pa je, uz pripremu umaka ili povrća, zadržavanje u kuhinji zaista minimalno, a rezultat uvek maksimalan!

9. Dostupnost i čuvanje. Suvu ili svežu, testeninu možete nabaviti zaista u svim prodavnicama prehrambene robe. Suva testenina se u originalnoj ambalaži, na suvom i hladnom mestu može čuvati, praktično, neograničeno. Sveža testenina se može čuvati nekoliko dana u frižideru i oko mesec dana u zamrzivaču.

10. Povoljna cena. U vreme kada se zbog ‚‚suše" u novčaniku u nabavku kreće sa strogo redukovanim spiskovima, testenina i dalje ostaje namirnica koju nećete zaboraviti da kupite, pre svega zahvaljujući niskim i pristupačnim cenama, posebno domaćih proizvođača.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Testenina sa začinskim travama i povrćem

Toskana testenine

Odaberite dijetu