Toggle Navigation

 

Testenina sa začinskim travama i povrćem

Upotreba začina i začinskog bilja u kuvanju i pripremanju hrane ima vrlo dugu istoriju. Začini su se nekad upotrebljavali kako bi se anulirao miris ne baš sveže hrane ili za popravljanje ukusa ne baš ukusne hrane. No, danas kada začini i začinsko bilje više nisu toliko skupi kao što su nekad bili i kada ih može priuštiti svako prosečno domaćinstvo, teško je uopšte zamisliti kuvanje bez njih. Jer, začini i začinsko bilje će svojom raznolikošću mirisa, ukusa i boja oplemeniti svako jelo i učiniti ga posebnim.

Plativoo
Priprema

Šargarepu, tikvice, crveni luk, patlidžan i papriku iseći i kratko propržiti na maslinovom ulju.

Dodati šampinjone isečene na listiće i sitno iseckan beli luk. Dinstati par minuta, a zatim dodati i sitno isečen sušeni paradajz.

Dinstano povrće preliti pavlakom za kuvanje i kuvati oko 10-ak minuta. Na kraju dodati sitno iseckane začinske trave: ruzmarin, origano i bosiljak, pa dobro promešati.

Servirati barenu testeninu na tanjir, preliti sosom od začinskih trava i povrća i posuti parmezanom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 6 mg

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Natrijum - 269 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 3 mg

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Natrijum - 134.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 100 g šargarepe
    • 150 g tikvica
    • 100 g crvenog luka
    • 100 g šampinjona
    • 100 g patlidžana
    • 150 g paprike
    • 100 g sušenog paradajza
    • 1 čen belog luka
    • ruzmarin
    • origano
    • bosiljak
    • so,
    • 40 g parmezana
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 350 ml pavlake za kuvanje