Toggle Navigation

 

Zdravo je čisto

Tokom vrelih letnjih meseci, veoma je važno biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica.

Pravilno kupovanje i čuvanje namirnica
- Prilikom kupovine hrane u letnjim mesecima, veoma je važno da birate renomirane dostavljače, čije su prostorije čiste i uredne, te rashlađene na odgovarajuću temperaturu koja će omogućiti pravilno čuvanje proizvoda.
- Obavezno proverite rok trajanja, a na deklaraciji potražite informacije o uslovima čuvanja.
- Izbegavajte kupovinu namirnica koje su upakovane u oštećenim, naduvanim, prignječenim ili napuklim konzervama, kutijama ili drugim vrstama ambalaže.
- Ako vam se čini da je namirnica drugačije boje ili je deo površine zahvaćen plesnima, preskočite je, ali i upozorite prodavca o promenama koje ste uočili, jer verovatno nije za upotrebu.
- Kupujte samo sveža jaja u ambalaži na kojoj se jasno vidi ime proizvođača, klasa i rok upotrebe, a izbegavajte napukla ili prljava jaja.
- Izbegavajte da kupujete gotovu hranu koja stoji u otkrivenim posudama na pultu, a isto tako proverite da li osoblje koje poslužuje koristi posebne hvataljke za svaku vrstu namirnica.
- Izbegavajte da kupujete toplu hranu koja nije vruća, već je ohlađena na temperaturu unutar opasne zone rasta bakterija od 10 do 60°C.
- Ohlađenu i smrznutu hranu, kao i vruću hranu, kupujte pred povratak kući, ali ih prilikom pakovanja držite odvojeno.
- Konzerviranu i suvu hranu najbolje je čuvati na hladnom, suvom i prozračnom mestu.
- U frižideru se namirnice mogu čuvati par dana, a za duže čuvanje koristite zamrzivač. Uvek označite datum zamrzavanja i vodite računa koliko koja namirnica sme da stoji u zamrzivaču, bez gubljenja nutritivnih i organoleptičkih osobina.
- Jednom odmrznuto meso, voće, povrće ili sladoled ne zamrzavajte ponovo.
- Sirovo meso u frižideru ne bi trebalo da stoji duže od jednog dana.
- Ostatke hrane čuvajte u frižideru u posudama koje se dobro zatvaraju.
- Povrće i voće na visokim letnjim temperaturama obavezno čuvajte u frižideru. Operite ga pre stavljanja u frižider. Najbolje je odložiti ih u papirne kese ili platnene krpe. Izbegavajte plastične vrećice.


Saveti za održavanje higijene radnih površina
- Bacite sve namirnice kojima je istekao rok upotrebe.
- Za otklanjanje vidljive nečistoće koristite toplu vodu i sredstvo sa dezinfekcionim osobinama. Održavajte kuhinjske površine čistim i suvim, a sudopere redovno čistite i odmašćujte. Ne zaboravite da je prljavo posuđe odlična podloga za razvoj mikroorganizama.
- Sunđere za pranje posuđa redovno menjajte, često ih dezinfikujte, a u međuvremenu držite suvim.
- Pribor za čišćenje čuvajte na mestu koje je dovoljno daleko od dela u kojem pripremate hranu.
- Pre pripreme hrane dobro operite ruke sapunom i toplom vodom.
- Redovno provetravajte kuhinju, minimum pola sata dnevno posle pripreme hrane, jer isparavanje vode i ulja stvara aerosol pogodan za razvoj mikroorganizama.
- Redovno čistite filter aspiratora i ventilacione otvore.
- Kantu za smeće redovno praznite i čistite.


Saveti za pripremu namirnica
- Sirovo i mleveno meso konzumirajte u što manjim količinama.
- Jedite samo tvrdo kuvana jaja i kuvane kremove sa jajima, a izbegavajte hladna jela sa termički nedovoljno obrađenim jajima kao što su majonezi i meko kuvana jaja
- Termički neobrađeno mleko obavezno prokuvajte i brzo ohladite.
- Izbegavajte sirovu, mariniranu ili lagano kuvanu ribu!
- Povrće i voće dobro operite čistom tekućom vodom, a oštećene i plesnive proizvode obavezno bacite.
- Kuvanje je dovoljno za uništavanje živih oblika bakterija, ali ne i za spore. Nemojte ostavljati testo dugo vlažno, kao ni skuvano testo jer su odlična podloga za rast sporoformnih bakterija. Kuvanje ne uništava mikotoksine!
- Hranu nikada ne ostavljajte u otvorenoj konzervi jer se na taj način povećava sadržaj kalaja u hrani!

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Sudoper protiv mašine za posuđe

Čuvanje namirnica