Toggle Navigation

 

Čuvanje namirnica

Ritam života diktira nam štošta, a u to svakako spadaju i nabavka, način odlaganja i priprema hrane. Od toga koliko smo organizovani i šta znamo a šta ne o čuvanju namirnica, zavisi i kvalitet naše ishrane.

Plativoo

Toplota, vlaga, svetlost i razne bakterije glavni su neprijatelji namirnica, a naš zadatak je da ih sačuvamo na način koji će omogućiti da što duže ostanu sveže i hranljive. Kako današnji način života onemogućava svakodnevnu nabavku, veoma je važno da se hrana pažljivo bira i pravilno skladišti
Ako ste u nedoumici koje povrće treba držati u frižideru a koje u ostavi, šta umotati u aluminijumsku foliju a šta u prozirnu, i koliko dugo, recimo, kolač sa kremom sme stajati u frižideru, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u čuvanju hrane, ali i očuvanju zdravlja.

Kako kupovati
Pre nego što krenete u nabavku bilo bi dobro da odvojite neki minut za sastavljanje liste neophodnih namirnica. Ukoliko planirano, pažljivo i, koliko god je to moguće, bez žurbe budete birali i kupovali hranu, u startu ste već uradili veliki deo posla. Osim obavezne provere roka trajanja, sastava, količine masnoća i broja aditiva, pogledajte da li je ambalaža oštećena i zaobiđite hranu koja stoji na stelažama u otvorenim posudama, kao i prodavce koji vas poslužuju bez posebnih rukavica ili štipaljki. Kupujte jaja pakovana u kartonskim kutijama na kojima se vidi ime proizvođača i rok upotrebe, a smrznutu i ohlađenu hranu uzmite iz rashlađivača neposredno pre nego što stanete u red za plaćanje. I još nešto: uzmite samo onoliko povrća i voća koliko možete pojesti u sledećih pet, šest dana.

Čuvanje na hladnom...
U zavisnosti od vrste i trajnosti, neke namirnice ćete spremiti u frižider u kojem je temperatura prema standardima od 0-5°C. Vodite računa, pri dnu je uvek hladnije pa u donjem delu držite meso, mesne proizvode i morske plodove, namirnice koje se inače naročito brzo i lako kvare (pažnja, meso i ribu možete čuvati u frižideru samo jedan dan!).
Sveže meso je najbolje držati na staklenom ili porculanskom tanjiru, oslobođeno ambalaže, pokriveno krpom ili folijom. Hladni naresci, ostaci hrane ili kuvana jela, prekriveni folijom ili spakovani u plastične, hermetički zatvorene posude, otporne na hladnoću, mogu se čuvati u frižideru i do tri dana. Za upijanje različitih mirisa u frižider bi trebalo staviti šoljicu napunjenu praškom za pecivo ili koricu suvog hleba.
Sveže povrće je najbolje držati u fioci za povrće, neoprano, u perforiranim plastičnim kesama (da bi ostalo duže sveže, korenastom povrću treba odstraniti zeleni deo). Zelen, peršun, mirođiju, celer i slično, osim u plastičnim kesama, možete u frižider odložiti i zamotane u vlažnu pamučnu krpu ili kuhinjski papir. Ako ste kupili zelenu salatu koju nećete odmah pripremati, isperite je u hladnoj vodi, zamotajte je u vlažan kuhinjski papir i stavite u plastičnu kesu sa rupicama.
Nemojte ostavljati u frižider hranu u otvorenim konzervama, a kada odlažete kuvano jelo, prethodno ga ostavite da se ohladi.
Sirovu hranu držite odvojeno od kuvane, sir je najbolje čuvati u posudi sa poklopcem, a ako niste znali, kolače sa kremom možete ostaviti u frižideru najviše tri dana.

... i još hladnijem
U zamrzivaču, na veoma niskim temperaturama (-18), razmnožavanje bakterija značajno se usporava, što znači i da se kvarenje hrane odlaže na duži rok. Voće u zamrzivaču može da se čuva 6 do 12 meseci, povrće od 8 do 10, meso i piletina od 9 do 12 meseci, a bela riba do 6 meseci. Kada odmrzavate povrće, najbolje je odmah ga staviti u vodu koja vri, dok meso treba odmrzavati polako, najbolje u frižideru. Da ne zaboravimo, jednom odmrznuto meso nemojte vraćati u zamrzivač!

Ostava
Svaka prava domaćica potvrdiće da bez sprava kao što su frižider i zamrzivač nema govora o dobro organizovanom domaćinstvu, ali ostava... Ta mala, mračna i prohladna prostorija, za koju će neko možda reći da je zaostatak prošlih vremena, jednostavno je nezamenljiva kada je reč o odlaganju hrane. Naravno, one koja se ne kvari tako brzo.
Brašno, šećer, pahuljice, testenine i pasulj čuvaju se u dobro zatvorenim staklenim posudama, začini isto tako, kako ne bi izgubili aromu.
Hleb u ostavi čuvajte zamotan u lanenu krpu, krompir u korpi, a dobro je znati da jabuke treba držati strogo odvojeno jer neki njihovi sastojci podstiču dozrevanje i tako ubrzavaju kvarenje drugog voća i povrća, naročito krompira i paradajza. Voće i povrće kao što su narandže, limun, banane, ananas, krastavci, paprika, tikvice, paradajz, krompir, plavi patlidžan, luk, najbolje je čuvati u korpama ili drvenim kutijama na suvom i tamnom mestu. I čokolada se drži u ostavi, nikako u frižideru, ali morate voditi računa da bude zaštićena od ostalih mirisa.

Zamrznuto povrće zdravije od svežeg
Da li ste znali da brzo smrznuta hrana većine proizvođača smrznutog voća i povrća sadrži više vitamina, naročito vitamina C, nego ona koju kupite svežu? Vazduh kome su izloženi dok su na policama ili na pijačnim tezgama, može biti poguban za opstanak vitamina. Ako nabavite zaista sveže povrće i odlučite da ga zamrznete (ne zamrzavaju se zelena salata, paradajz, jabuke, grožđe, stari krompir), blanširajte ga, ohladite i dobro upakujte u kese za zamrzivač. Ne budite lenji, nabavite nalepnice na koje ćete zapisati datum zamrzavanja i sadržaj, biće vam od pomoći kada posle više meseci više ne budete mogli da se setite kad ste i šta ono zamrznuli.

Od marketa do kuće
Ako ste u supermarketu kupili neku toplu hranu, pečeno pile ili slično, držite je podalje od smrznutih namirnica. I još nešto: ukoliko od prodavnice do kuće putujete autom nešto duže, a napolju nije hladno, dobro bi bilo da se snabdete specijalnim kesama za transport zamrznutih namirnica koje možete nabaviti u svakom supermarketu. Naravno, čim stignete kući, prvo u frižider ili zamrzivač stavite hladnu ili smrznutu hranu.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako uštedeti na hrani

Sirova ili kuvana hrana - večna dilema