Toggle Navigation

 

Zimnica kao lek

Sokovi, džemovi i salate od voća i povrća, obogaćeni začinskim biljem, jačaju imunitet i čuvaju zdravlje tokom hladnih zimskih dana

Plativoo

Nema ničeg lepšeg od toga kad se zimi iz otvorene tegle raširi miris omiljenog voća, povrća i aromatičnog bilja. Predlažemo vam da u ovogodišnju zimnicu uvrstite šipak, cveklu, grožđe, kesten, dunje i smokve kako biste na trpezi tokom hladnih dana imali što više raznovrsnog i lekovitog voća i povrća. U sokove, marmelade, džemove, ali i u ukiseljene salate od povrća koje pripremate za zimu, možete dodati začine i lekovito bilje koji će im dodatno poboljšati ukus i učiniti ih zdravijima.

Saveti plus
Ukoliko želite da zimnica bude što zdravija, pripremajte samo najkvalitetnije zrelo, organski gajeno voće i povrće. Izbegavajte konzervanse i pažljivo dozirajte šećer, sirće i so. Takođe, zimnicu treba kuvati u aluminijumskim, emajliranim ili vatrostalnim posudama. Da bi se produžio rok trajanja zimnice, tegle treba sterilisati u rerni, na šporetu ili u posudi sa vrućom vodom. Čuvaju se na suvom i tamnom mestu, a ukoliko se pojave znakovi kvarenja, odstranite taj deo, prokuvajte džem ili marmeladu i prebacite ih u drugu teglu.

Grožđe
Grožđe je ukusno i osvežavajuće voće, koje je pri tom i veoma lekovito: usporava starenje, sprečava demenciju i degenerativne bolesti, čisti krv, uklanja masne naslage i jača srce.

Slatko od grožđa
Ukuvati gust sirup od 300 ml vode i 1, 5 kg šećera. Dodati 1, 5 kg belog grožđa bez koštica, štapić vanile i 2 limuna isečena na kolutove. Kuvati dok se masa dobro ne zgusne uz stalno skidanje pene. Ostaviti pokriveno salvetom do sutradan, nasuti slatko u sterilisane tegle i povezati celofanom.

Cvekla
Zbog bogatog sadržaja različitih vitamina i minerala, cvekla je veoma lekovita - reguliše krvni pritisak, smanjuje nivo holesterola, stimuliše funkcije jetre, ublažava anemiju, a kada se konzumira u kombinaciji sa renom, jača krvne sudove.

Zimska cvekla
U litar vode sipati 2 kašike šećera, po kašiku soli i bibera u zrnu i 0, 3 l jabukovog sirćeta pa prokuvati i ohladiti. Cveklu oprati, skuvati, oljuštiti i iseckati na sitne kolutove, pa njome napuniti tegle i preliti razblaženim sirćetom. U svaku teglu staviti prstohvat izrendanog rena i kima, zatvoriti i staviti u posudu napunjenu vodom, 2-3 cm ispod vrha tegli. Držati na vatri dok se voda ne zagreje, ostaviti još 5-10 minuta, pa skloniti sa šporeta. Ostaviti pokriveno 24 sata dok se sve potpuno ne ohladi.

Smokva
Smokva je lek za mnoge bolesti, a istovremeno je i odličan izvor energije. Osim toga, ovo voće poznato je i kao sredstvo za čišćenje creva, a pri tom ne izaziva grčeve i dijareju.

Marmelada od smokava
Oko 5 kg zrelih smokava oprati i otkinuti peteljku i deo kore. Iseckati ili ih samleti na mašini za meso. U veliku šerpu sipati smokve, 1, 5 kg šećera, 5 kašika izrendane kore limuna i pomorandže, štapić vanile i 3 kašike ruma. Kuvati na laganoj vatri 2 do 2, 5 sata i sve vreme mešati da ne zagori. Kada se masa zgusne, skloniti sa vatre i dok je još toplo sipati u sterilisane tegle koje nakon toga treba staviti u rernu na nekoliko minuta, da se marmelada zapeče. Posle toga ih izvaditi iz šporeta i prekriti tankom krpom, ostaviti preko noći da se ohlade, pa ih tek onda zatvoriti.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Ajvar

Rezani kiseli krastavci