Toggle Navigation

 

slatko od lubenice

odlično, osvežavajuće slatko koje sam pravila od zrelih lubenica. Takođe može da se pravi i od zelenih, postupak je gotovo isti, samo svako parče treba malo izbockati viljuškom

Plativoo
Lubenici što tanje skinuti gornji sloj kore. Iseći kriške do crvenog dela ( zahvatiti i po malo crveni deo lubenice.) Kriške iseći na parčiće.Isečene komadiće prokuvati u 7 voda, tako što kad izbije 4 -5 ključeva, vodu prosuti i sipati drugu vrelu. Zatim komade lubenice ocediti od vode.ećer špilovati sa jednom čašom vode pa kada se zgusti sipati komadiće lubenice.Kada je slatko do pola skuvano dodati vanilin šećer i na kolutove isečen limun.Dokuvati još malo. Kuvati slatko sve dok ne dobije gustinu bagremovog meda. .Skloniti sa vatre, skinuti kašikom penu tako što protresete više puta šerpu. Skuvano slatko prekriti mokrom kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi. Sipati u tegle tek dobro ohlađeno slatko. Da bi bili sigurni da je slatko dobro skuvano primenite stare oprobane metode.Sipati na tacni malu količinu žitkog dela slatka, bez voća sačekati da se ohladi i preko njega provući kašikom . Ako ostavlja za sobom trag ( put s)latko je gotovo ili ako s kašike kaplje tečnost kap po kap a ne u mlazu.Ovo slatko može da se pravi i od zelenih lubenice s tim što je se prokuvavaju u 9 v0da i bockaju viljuškom.
Ključne reči: