Toggle Navigation

 

Ćureće belo meso u belom vinu

Meso domaće pernate živine, uključujući i ćurku, belo je, nežno i veoma se lako vari. Među najboljim vrstama je mlado ćureće meso, naročito belo, bez kosti i kožice

Plativoo
Priprema

Glavicu crnog luka sitno iseckati i sa iseckanom slaninom propržiti na malo ulja. U to dodati ćureće belo meso i propržiti ga sa svih strana. Naliti sa 2 dcl belog vina, dodati začine i tiho dinstati da meso omekša i tečnost ispari. Na kraju dodati 2 kašike kisele pavlake i seckani peršun. Sve lepo promešati. U međuvremenu, obariti grašak u slanoj vodi. Staviti ga na veliki tanjir pa preko njega ćureće belo meso sa sosom.

Zbog većeg sadržaja ukupne masti, obrok mora da bude dobro uklopljen u dnevni jelovnik i namenjen je samo zdravim i ? zički aktivnim osobama. Oni koji vode računa o unosu masnoće, pripremiće pečeno ili dinstano meso bez sosa, u kojem se pak “krije” najviše masnoća, uz prilog od barenog graška.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • so
    • 50 g mesnate slanine
    • 1 supena kašika ulja
    • 200 ml belog vina
    • 50 ml kisele pavlake
    • 500 g obarenog graška
Ključne reči: