Toggle Navigation

 

Zdrava dečja ishrana

Kada počne školska godina, kreću i obaveze koje čine da deca i roditelji sve ređe provode vreme zajedno i sve češće jedu van kuće. Takve navike najčešće kao rezultat imaju gojaznost dece, što kasnije u životu može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, povišen krvni pritisak ili dijabetes.

Plativoo

Ako svom detetu za užinu ponudite voće ili čokoladu, ono će, naravno, izabrati čokoladu. Ako se upitate želite li da vaše dete bude zdravo ili ne, odgovor već znate. Zato prvi korak koji bi trebalo da preduzmete jeste da deci nudite samo zdrave izbore i, dokle god vaša roditeljska uloga podrazumeva i brigu o njihovoj ishrani, učinite sve da steknu zdrave navike.Ishranu svog deteta vrlo često teško možete kontrolisati jer veliki deo vremena ne provodite zajedno. Kako onda da mu sa sigurnošću obezbedite idealan odnos hranljivih materija, neophodnih za njegov rast i zdrav razvoj?Rešenje je jednostavno, ali ne i lako: u detinjstvu mu usadite navike pravilne ishrane, koje morate sprovoditi i sami. Kada je u pitanju ishrana dece, morate biti svesni činjenice da oni nisu odrasle osobe u mini izdanju. Njihov metabolizam funkcioniše na sasvim drugačiji način od metabolizma zrelih ljudi. Zato, umesto tri obilna obroka, dete bi trebalo da ima pet laganih, raznovrsnih obroka dnevno, od kojih je doručak nezaobilazan. Promenite dnevni raspored utoliko što ćete ustajati 15 minuta ranije da pripremite detetu doručak. Deca imaju drugačiju potrebu za tečnostima pa mu morate obezbediti dovoljnu količinu zdravih napitaka u toku dana. Zato, sledeći put prilikom kupovine, preskočite rafove sa gaziranim napicima i izaberite nezaslađene voćne sokove, biljne i voćne čajeve. Evo nekoliko saveta koji će, uz malo truda, pomoći da vaše dete zavoli zdravu hranu:

1.
Pošto deca imitiraju odrasle, a vi ste im najbliži modeli, potrudite se da se ponašate onako kako želite da se i oni ponašaju za stolom. Da biste u tome uspeli, pre svega, organizujte svoje vreme tako da se, osim vikendom, bar jednom dnevno u toku radne nedelje cela porodica okupi za stolom. Izbegavajte negativne komentare o povrću ili nekoj drugoj namirnici koju sami ne volite jer će je onda dete odbiti iz njemu sasvim opravdanog razloga.

2.
Za vreme obroka isključite televizor i telefon, pustite laganu muziku i nemojte preglasno komu-nicirati kako ne biste stvorili napetu atmosferu. Naučite da svesno zaobilazite ozbiljne teme koje mogu da unesu stres ili izazovu svađu. Jedite polako i uživajte u hrani.

3.
Uključite dete u sve faze pripreme obroka, od planiranja, preko kupovine, do pripreme jela, stola i sklanjanja posuđa nakon završetka obroka. Dodelite mu zadatke kao što su dodavanje namirnica, slaganje u šerpu, probanje hrane, ređanje pribora za jelo i salveta... Nemojte brinuti što će ceo proces trajati nešto duže. Budite strpljivi, jer posle izvesnog vremena, kao rezultat možete imati dete koje jede povrće koje ranije nije htelo, samo zato što je ono učestvovalo u njegovoj pripremi!

4.
Deca ne vole zabrane, a najviše ne vole da im branite da jedu rukama! Umesto da ih kažnjavate, hranu pripremite na drugačiji način. Umesto velike pice, napravite mini pice sa testom od integralnog brašna. Pripremite slane projice sa povrćem i sirom koje ćete ponuditi u šarenim papirnatim korpicama, a povrće poslužite u obliku štapića koje mogu umakati u krem od sira, jogurta i iseckanog peršuna. Ako dete odbija da jede meso, pripremite mu kuglice ili ćevapčiće od raznih vrsta mlevenog mesa - piletine, ćuretine, teletine.

5.
Neka na stočiću na kojem se obično nalaze krekeri, čips i druge slane grickalice, uvek bude činija sa orašastim voćem - lešnicima, bademima, pistaćima. Umesto kupovnih kolača, naučite da ispečete domaće, sa puno voća, a vremenom ih naviknite da se torte prave samo za specijalne prilike.Pravilnom ishranom možete sprečiti razvoj mnogih bolesti koje se sve češće ispoljavaju kod današnje dece. Dajte svakodnevno primer svom detetu - zdrave navike u ishrani, svež vazduh i fizička aktivnost na najbolji način će osigurati njegov potpun fizički i psihički razvoj.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Zdravi sokovi na vašem stolu

Banana - lekovita hrana