Toggle Navigation

 

Afrodizijaci–ima li ih ili ne?

Neke namirnice od praistorijskih vremena slove kao afrodizijaci. Sam naziv "afrodizijak" potiče od grčke boginje ljubavi i lepote Afrodite, a odnosi se na širok spektar namirnica, pića, biljnih ekstrakta i hemijskih proizvoda koji podsticajno deluju na ljudski libido. O hrani sa karakteristikom afrodizijaka piše se i govori hiljadama godina unazad, ali kako onda tako i danas teško da se može naći dva čoveka sa istim mišljenjem vezanim za ovu temu.

Plativoo

Afrodizijaci čine deo kulture svakog naroda i ono što je za stanovnike Polinezije normalno nama može biti smešno. Afrodizijaci su obojeni legendama, anegdotama, kao i folklorom svakog naroda pa je teško izvući bilo kakav verodostojan zaključak. Hrana za koju se pretpostavlja da deluje stimulativno na polnu moć jako se razlikuje od zemlje do zemlje i čini posebno područje. U pojedinim zemljama kao afrodizijak se pominje jelenski rog u prahu ili osušeni testisi domaćih životinja, što je nama ekstremno smešno, ali zato kod nas postoji verovanje da ostrige ili uopšte školjke snažno utiču na potenciju što se malo pre pomenutim narodima može činiti još smešnijim. I kod jednih i kod drugih radi se ustvari o špekulacijama jer je jedna stvar ono što čovek ima u glavi a drugo je stvarnost.
U prirodi čoveka je da veruje u neobjašnjivo, bez obzira na stepen obrazovanja, i da takve stvari želi i da objasni. Lista stvari koju je ljudski rod koristio tokom istorije da bi popravio svoj libido je veoma dugačka i još uvek je predmet opsežnih istraživanja. U svakom slučaju reč je o namirnicama kako biljnog tako i životinjskog porekla: od kavijara, do tartufa i morskih plodova, pa do ljute začinjene hrane, šampanjca, crvenog vina ili ženšena. šta od svega ovog ima istinske efekte, a šta je plod mašte i preterivanja.
Ne tako davno, govorilo se kako je cink spasonosni element i da njegove tablete čine čuda, zbog čega su mnogi pripadnici muškog pola konzumirali hranu iz mora (u kojoj ima najviše ovog elementa). Ustvari radilo se samo o propagandi proizvođača koji su koristili naučne dokaze, da cink učestvuje u sintezi testosterona, kako bi ugodili podsvesnim željama muškaraca. Ono što je propaganda izbegla da kaže je da su naučna istraživanja potvrdila da cink nikako ne utiče na potenciju.
Ustvari sve je stvar psihologije. Postoje namirnice koje su tokom dugog vremenskog razdoblja dobile prizvuk pohotnosti, pritajene požude i atmosfere seksa. Organizujete večeru za dvoje uz sveće i šampanjac sa jagodom, servirate kavijar ili jelo od crnog tartufa, za desert čokoladni mus ili palačinke sa orasima. Ovim naglašavate erotski štimung koji treba da pridonese međusobnoj privlačnosti. Međutim u celoj ovoj ljubavnoj predigri, sa hranom u glavnoj ulozi, nijedna od pomenutih namirnica sama po sebi ne budi polnu želju kako muškarca tako ni žene. Sve se ustvari dešava u glavi i nikakva hrana vas neće moći stimulisati i baciti u ljubavni zanos.
O delovanju alkohola kao stimulansa, napisani su mnogobrojni traktati i anegdote, a mnogi književnici su ga spominjali kao nezamenljivo sredstvo u buđenju strasti. Realnost je ipak drugačija, jer alkohol je ipak alkohol. U prvoj fazi deluje blago stimulativno, izazivajući opuštenost i rečitost, ali ako se pretera, kao i sa svim ostalim, deluje depresivno. Male količine pomažu da se približite suprotnom polu, ali veća količina alkohola će vam usporiti reflekse, delovati antistimulativno i potpuno će ugasiti bilo kakvu želju.
Poznato je i uverenje da jako začinjena hrana deluje kao stimulans i da i žene i muškarci koji vole ovu vrstu hrane imaju izraženiju polnu želju. Naravno to nema nikakve veze sa istinom, jer začinjena hrana mehanički nadražuje organizam što se pogrešno tumači kao pojačana seksualna želja.
I neke vrste orašastih plodova (orasi, bademi, indijski orah..) izazivaju bolju prokrvljenost organizma, što poboljšava bistrinu i oštrinu uma. Još iz vremena starog Rima postoji verovanje da kombinacija suvih smokava i oraha ima afrodizijačka svojstva.
Za hranu koje je retka i samim tim izuzetno skupa, postoji takođe verovanje u afrodizijačke moći. To se događa sa nekim vrstama gljiva, crnim i belim tartufom, ostrigama i kavijarom, koji su kao hrana služeni samo specijalnim gostima i oduvek su tretirani kao carska hrana. O tartufu su napisani mnogobrojni članci o tome da utiče na libido (mada novija naučna istraživanja dokazuju da ipak ima stimulativna svojstva) i to je upravo i razlog što mu je prodaja odlična bez obzira na astronomsku cenu.

Iz svega ovog iznetog ne preostaje nam drugo nego da zaključimo sledeće: dobro raspoloženje, prijatna atmosfera i mašta koja čini svašta najbolji su afrodizijaci, a sve ostalo mogu biti odlična pomoćna sredstva koja će vas dovesti do cilja.