Toggle Navigation

 

ČAŠA JOGURTA–RAZLOG ZA OSMEH

Samo jedna šolja jogurta sadrži skoro četvrtinu dnevne potrebe za triptofanom – aminokiselinom koja se pretvara u serotonin, neurotransmiter koji predstavlja ključni regulator raspoloženja i sna. Pošto naše telo ne može da proizvede ovu aminokiselinu, neophodan je unos putem namirnica. Jogurt je bogat vitaminom B12. Studije su pokazale da probiotici u jogurtu imaju sposobnost da se izbore sa crevnim infekcijama koje su vrlo česte u letnjem periodu.\r\n

Plativoo

MORSKA RIBA ZA ZDRAVLJE
\rRiba iz konzerve predstavlja vrlo zgodan i pristupacan izvor visoko vrednih proteina. U regionima koji nemaju izlaz na more najcešce se konzumiraju konzervirane sardine, haringa, tunjevina i losos. Sardine su bogate kalcijumom i vitaminom D, haringa, tunjevina i losos sadrže obilje omega-3 masnih kiselina. Osim što smanjuju rizik od bolesti srca za 90%, one su kljucne i u prevenciji drugih bolesti savremenog coveka, kao što su maligne bolesti. Takode, istraživaci Univerziteta u Pitsburgu tvrde da omega-3 nezasicene masne kiseline mogu da poprave i vaše raspoloženje.
\rOBOJITE SVOJ TANJIR
\rŽivopisne boje voca i povrca koje nam se nude na pijacnim tezgama kriju u sebi mocna jedinjenja karotenoide koji mogu da ojacaju vaše telo i osnaže vaš imunološki sistem. Karotenoidi pripadaju velikoj porodici pigmenata rastvorljivih u mastima i najcešce se nalaze u plodovima voca i povrca crvene, narandžaste, žute i tamno zelene boje. Osim što u životinjskom organizmu prelaze u vitamin A, deluju i kao antioksidansi, jacaju imunitet, smanjuju rizik od bolesti srca i malignih bolesti.
\rKELJ-ZELENI KRALJ ZDRAVLJA
\rBez ikakve sumnje – kelj je pravi kralj kada je u pitanju zeleno lisnato povrce. Ova biljka je daleko iznad brokolija, blitve i spanaca kada je u pitanju sadržaj kalijuma, kalcijuma i vitamina K. Kelj je takode bogat folnom kiselinom i magnezijumom, koji mogu da poboljšaju vaše raspoloženje, sudeci prema Americkoj akademiji porodicnih lekara. Nova studija pokazala je da kelj, uz drugo povrce iz porodice Brassica,  može smanjiti rizik od razvijanja raka debelog creva.
\rSavet meseca
\rZa dobro jutro izaberite brz i hranljiv dorucak – ciniju muslija. Visoko vredni nutrijenti vitamini, minerali, antioksidanti, vlakna plus dodatne belancevine iz mleka ili jogurta i koštunicavog voca koje možete dodati po želji, pružice sve što je potrebno organizmu za pocetak dana.
\r