Toggle Navigation

 

Cvekla – rudnik zdravlja

Sok od cvekle povećava telesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost.

Plativoo

Cvekla je povrće karakteristične crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i ishrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljeni hidratima, mastima i belančevinama čini je zdravom i čestom namirnicom. Takođe je bogata i vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno deluje kod malokrvnih osoba i dece.
Cvekla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuva ili kiseli. Često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati. Oblik joj može biti okrugao i cilindričan.
Čorba za čišćenje krvi
Operite dve veze mladih listova cvekle, isecite, dodajte i vezu peršunovog lista i ostavite da se kuva. Kuvajte 15 minuta. Za to vreme iseckajte mladi crni i beli luk, šargarepu, koren peršuna i celera. Četiri do pet svežih cvekli sitno narendajte. Svo povrće prelijte kašikom maslinovog ulja i sokom od limuna i potom dodajte u vodu sa lišćem koje se skivalo. Promešajte čorbu i odmah servirajte.
Salata za jačanje želuca
Narendati krupno veliku cveklu i manji koren od celera. Posoliti, preliti kašičicom jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i posuti mlevenim kimom. Na kraju sve pomešati sa kiselom pavlakom i peršunovim listom.
Zbog svojih lekovitih sastojaka cvekla se koristi i u savremenoj medicini. Osnovna primena joj je u suzbijanju pojave tumora i lečenju leukemije. Koristi se i u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti, gripa u početnom stadijumu, kao i u regulaciji krvnog pritiska, ukoliko je nizak. Cvekla povoljno utiče na nerve i rad mozga, a pospešuje i rad želuca, creva i žuči.