Toggle Navigation

 

Hranom protiv PMS-a

Dok su mlađe, žene se najčešće žale na neprjatnosti koje se javljaju 7 do 10 dana pred početak menstruacije. Taj period je poznat kao predmenstrualni sindrom ili PMS.

Plativoo

\r Većini žena poznate su pojave kao što su česta promena raspoloženja, napetost i napad gladi, gubitak koncentracije... Sve to umanjuje kvalitet života. Zbog hormonskih promena, nedelju dana pre ciklusa, telo mobiliše svu snagu i žene tada osećaju iscrpljenost i malaksalost. Ove promene narušavaju psihofizičku ravnotežu lepšeg pola.
\r Američki naučnici su došli do saznanja da laka hrana bogata vitaminima, mineralima i balastnim materijama, može da pospeši produkciju estrogena. Tako se postiže hormonska ravnoteža i simptomi bivaju ublaženi.

\r

\r šta je korisno od hrane:
\r Orasi, bademi i lešnici sadrže dosta vitamina B i nezasićenih masnih kiselina pa su odlični za opuštanje. U 80 g oraha nalazi se 200 kcal, ali zbog ubrzane razmene materija u organizmu, zbog ciklusa, ne bi trebalo da postoji opasnost od gojaznosti.
\r Banane - visok nivo kalijuma u banani otklanja vodu iz organizma, što je veoma važno pred menstrualni ciklus, da bi se žene osećale opuštenije. Nivo šećera u krvi se stabilizuje a povećava se proizvodnja serotonina - hormona sreće čime se popravlja raspoloženje u toku problematičnih dana. Banana ima slično dejstvo kao čokolada, ali je znatno zdravija od slatkiša.
\r Sočivo- sadrži dosta balastnih materija i ugljenih hidrata a to obezbeđuje hormonsku ravnotežu. Sočivo konzumirati kada nastupe napadi gladi jer se navedene namirnice veoma sporo razgrađuju pa mozak dugo vremena dobija informciju da postoji osećaj sitosti.
\r Tofu sir - sadrži supstance koje su slične hormonima i mogu da spreče tegobe koje prate "one dane", a odlična su zamena za meso.
\r Bele semenke- korisno je grickati pre ciklusa jer one sadrže dosta magnezijuma koji deluje protiv stresa, a balastne materije koje održavaju normalan nivo šećera u krvi. Pored toga semenke sadrže i omega -3 masne kiseline, koje obezbeđuju bolju cirkulaciju krvi u mozak što će sprečiti glavobolju.
\r Brokoli - je bogat kalcijumom koji daje snagu organizmu. Brokoli uz pomoć vitamina B6 pospešuje izgradnju crvenih krvnih zrnaca i tako održava vitalnost tela i ublažava grčevite bolove koji se javljaju tokom menstruacije.
\r So - da bi se izbeglo skupljanje vode u organizmu i oticanje nogu treba izbegavati preslana jela, jer so vezuje vodu. Zato treba piti dosta vode i do 2 litre dnevno, jer se voda koja se vezala za so najbolje izbacuje ako se pije.

\r

\r šta treba izbegavati:
\r Čokolada - Od hrane treba izbegavati čokoladu i ne treba jesti više od jedne kocke, jer previše šećera i masti pojačava tegobe pred menstruaciju. Ako ne možete bez čokolade onda jednu kocku čokolade stavite u usta i sačekajte da se lagano istopi. To je dovoljno da se zadovolji želja za slatkišima.
\r Kafa - Umesto kafe pijte zeleni čaj, jer naučnici tvrde da kafa pojačava tegobe. Pre menstruacije je bolje piti espreso jer ima manje kofeina.
\r Alkohol - jer on otežava cirkulaciju krvi. Čaša vina je maksimalna količina dozvoljena u toku dana.
\r Meso - Tokom PMS-a trebalo bi da izbegavate belančevine životinjskog porekla jer one podstiču predmenstrualnu migrenu. U slučaju lakših glavobolja i napetosti u glavi pokušajte sa blagim masažama slepoočnica uljem od lavande koje deluje opuštajuće, dok ulje od mente osvežava, popravlja raspoloženje i daje energiju organizmu.
\r  

\r