Toggle Navigation

 

Kafa smanjuje rizik od srčanog udara za 25 odsto

Kofein umiruje upalne procese i povećava inzulinsku osetljivost, a redovno i umereno pijenje kafe smanjuje rizik dijabetesa i nastanka raka, tvrde naučnici.

Jutranja doza kofeina ne samo da vas razbuđuje, već vam može i spasiti život, otkrilo je švedsko 10-godišnje istraživanje sprovedeno na 35.000 žena u dobi od 49. do 83. godine. Žene koje ne piju kafu podložnije su srčanim oboljenjima i infarktima, za razliku od onih koje redovno piju barem jednu šoljicu tog napitka na dan.

Žene koje su pile više od jedne šoljice kafe na dan, imale su od 22 do 25% manji rizik od srčanog udara. Stručnjaci smatraju da kofein pozitivno deluje na organizam umirujući upalne procese i povećavajući inzulinsku osetljivost. Kafa sadrži antioksidante koji su poznati po svojim zdravstvenim dobrobitima, a smatra se da pijenje kafe smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti jetre.
- Kafa je raširen napitak kojeg pije veliki broj ljudi na svetu, i ovo otkriće može imati velik uticaj na ljudsko zdravlje - izjavila je voditeljka istraživanja Karolinskog Instituta u štokholmu, dr. Suzana Larson.
Prethodna istraživanja su utvrdila da pijenje kafe smanjuje rizik od raka gušterače, creva, mozga i grla, a visoke doze kofeina pospešuju sposobnost maratonaca da trče velike udaljenosti.