Toggle Navigation

 

Kuvanje bez glutena

Celijakija je hronična gastroenterološka bolest koju karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten, belančevinu koje ima u pšenici, raži, zobu, ječmu i ostalim botaničkim srodnicima ovih vrsta. Kako hranom doskočiti ovoj bolesti s obzirom da su zabranjene za konzumaciju namirnice poput hleba i testenina kao i razni industrijski proizvodi koji sadrže gluten.

Plativoo

Iako je problematično držati bezgluteinsku dijetu, jer je gluten veoma popularan dodatak u industriji, to je u današnje vreme lako izvodljivo ali je pri tome najvažnije znati koja vrsta hrane sadrži gluten a koja ne. Bezgluteinska dijeta nije nimalo štetna za organizam. Gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga čine mogu se zameniti brojnim drugim prehrambenim izvorima. Uzimanjem hrane bez glutena niste lišeni nijednog važnog nutritivnog sastojka, kao ni vitamina i minerala koji se ne bi mogli nadoknaditi drugom hranom. Uz striktnu bezgluteinsku dijetu stanje organizma potpuno se normalizuje, a i za nju važe osnovna pravila pravilne ishrane koja važe i za zdrave osobe. Priprema bezgluteinske ishrane nije teško ostvarljiva, ali zahteva promene ustaljenih prehrambenih navika i temelji se na tačnoj informisanosti, pravilnom izboru namirnica i pažnji prilikom pripreme i posluživanja hrane.
Kuvanje hrane bez glutena identično je normalnom kuvanju. Mnoga jela se mogu pretvoriti u bezgluteinska bez ikakvih poteškoća ako se upotrebljavaju namirnice bez ovog sastojka, a da se pri tome na izgubi osnovni ukus hrane.

  • Kada pripremate sosove, zgusnite ih skrobnim brašnom ili krompirom.
  • Prilikom pripreme kroketa nemojte ih vezivati običnim pšeničnim brašnom već koristite kukuruzno, skrobno ili krompirovo brašno.
  • Jela od ribe panirajte u kukuruznom brašnu.
  • Povrće pripremajte bez sosa sa brašnom, a ukusi pojedinih vrsta povrća biće mnogo izraženiji ako ga pripremate kratko sotirano na puteru.
  • Priprema knedli za supu ili pudinga biće mnogo bolja ako koristite kukuruzni griz ili brašno i griz od pirinča.

U današnje vreme jedina terapija protiv ove nedavno otkrivene bolesti jeste striktna bezgluteinska dijeta za celi život. Uvođenjem ovakve vrste ishrane organizam se u potpunosti oporavlja i svi simptomi koji su celijakiji prethodili nestaju. Osoba koja je na striktnoj bezgluteinskoj ishrani može biti zdrava kao i drugi ljudi.
Ako možda spadate u grupu skeptika koja ne veruje da je ovo ostvarljivo, pogledajte samo rezultate trenutno prvog reketa sveta Novaka Đokovića – nakon što je otkriveno da boluje od ove bolesti i posle sprovođenja striktnog režima ishrane koji isključuje namirnice sa sadržajem glutena, njegovi sportski rezultati su dostigli nedostižne visine.
Napomena: Bezgluteinska zdravstvena dijeta isključuje iz ishrane proizvode koji sadrže i najmanje količine (>0, 002 ppm) glutena. Potrebno je striktno paziti pri izboru namirnica za ishranu. Ishranu bez skrivenih izvora glutena nije jednostavno sprovoditi. Poteškoću stvara to što se gluten skriveno može nalaziti u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane. Može se nalaziti i u lekovima i nekim sredstvima za održavanje higijene usta. Opasnost postoji i od kontaminacije hrane glutenom, tako da je neophodan dodatni oprez.