Toggle Navigation

 

MEHURIĆI KOJI GOJE

Gazirana pića koja se najčešće sastoje od šećerne vodice pune sode, veštačkih boja i egzotičnih aroma, smatraju se jednim od glavnih uzroka epidemije gojaznosti.

Plativoo

Ukoliko ste ubeđeni da je šećer glavni krivac za loš imidž gaziranih napitaka među zagovornicima pravilne ishrane, samo ste delimično u pravu. Gazirana pića koja se najčešće sastoje od šećerne vodice pune sode, veštačkih boja i egzotičnih aroma, smatraju se jednim od glavnih uzroka epidemije gojaznosti. Čak ni deklaracije i oznake koje tvrde da je napitak niske kalorijske vrednosti nisu garancija da je on dobra zamena za vodu u dane letnjih vrućina. Istraživanja su pokazala da soda povećava kalorijske vrednosti i da ispijanje 2 dl niskokaloričnog gaziranog pića ima isti efekat kao da ste odjednom pojeli 10-15 kašičica šećera.Uz to, nutricioinsti su došli do zaključka da, osim kalorija iz šećera, gojaznost izazivaju lančane metaboličke reakcije koje blokiraju druge prirodne potrebe organizma za hranljivim materijama što je dodatni uzrok neefikasnih dijeta ukojima se konzumiraju gazirani napici.


VINO ILI PIVO - PITANJE JE SAD!
Mnogi će vas uveravati da ovih dana ništa bolje ne hladi od čaše dobro rashlađenog penušavog piva. Ako ih suočite sa ljubiteljima vina, situacija bi bila daleko od nerešene, s obzirom na činjenicu da se crveno vino, koje ima puno koristi za zdravlje, po pravilu ne pije hladno. Kako se ne savetuje da se bilo koje od ova dva ponuđena izbora pije na prazan stomak, danski naučnici su ispitivali ko se bolje hrani – pivopije ili ljubitelji vina i posle šest meseci istraživanja došli su do zaključka da ljudi uz pivo najčešće konzumiraju suhomesnate proizvode, svinjsko meso, jela od iznutrica i pomfrit, dok oni koji znaju da cene dobro vino biraju povrće, ribu, voće i manje masnu hranu. Osim toga, dobro je poznata činjenica da ljubitelji crvenog vina manje oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti pa je na vama da napravite dobar izbor.