Toggle Navigation

 

Očistite organizam sokovima

Zdrav život kao i zdrava ishrana postali su predmet posebnog interesovanja savremenog čoveka, a nova saznanja donose i brojne savete vezane za blagotvorno dejstvo određenih proizvoda.

Plativoo

Dva proizvoda su naročito cenjena po snažnom učinku na organizam – sokovi i čajevi. Uloga sokova i čajeva je da oporave i ojačaju organizam, imaju blagotvorno dejstvo i obiluju vitaminima, mineralima i fitohemikalijama.
Sokovi nastaju odvajanjem vodenog od celuloznog dela biljke. Najčešće cedimo zrele plodove voća i povrća, čime se dobija tečnost u kojoj su otopljeni vitamini, minerali, kiseline i fitohemikalije. Sokovi nam osiguravaju unos brojnih supsatnci koje su važne za odvijanje bioloških funkcija organizma.
Proces odbacivanja i eliminacije suvišnih i štetnih stvari iz organizma izrazito je koristan. Gomilanje toksina stvara veće izglede za nastanak i razvoj bolesti, tako da pažljivo treba realizovati proces regeneracije i čišćenja organizma. Sokovi su upravo ona namirnica sa kojom treba započeti proces. U soku od paradajza ili crvenog grejpfruta ima obilje likopena, u soku od spanaća luteina, dok cutrusni sokovi obiluju karotenoidima, vitaminom C, folnom kiselinom i kalijumom. Uz svemoćnu jabuku, koja je osnova većine sokova, birajte i ostalo sveže voće i povrće, a ukus kreirajte po želji. Ukusna kombinacije su:
- jabuka+cvekla+pomorandža
- jabuka+šargarepa+limun
- jabuka+šargarepa+pomorandža
- kruška+jabuka+šargarepa
- limun+pomorandža+crveni grejpfrut
Sokove pijte sveže pripremljene, najbolje u prepodnevnim satima, a zdrave osobe mogu dnevni obrok planirati isključivo sa sokovima. Dakle, piti pripremljene količine soka tokom dana odlična su prilika za osveženje organizma kao i za oslobađanje akumuliranih štetnih materija. Sok je izvrsna namirnica za decu, rekonvalescente i osobe izložene velikim fizičkim naporima. U želji da očuvate baršunasti sjaj kože i kose započnite jutro čašom omiljenog soka. Uz to sokovi će doprineti i vašrm boljem raspoloženju.