Toggle Navigation

 

Suncokretovo ulje-eliksir zdravlja

Hladno ceđeno ulje ove biljke snižava visok krvni pritisak, ublažava reumatske tegobe, čisti organizam od otrova i sprečava razvoj malignih ćelija.

Plativoo

U drevnim knjigama istočnjačkih mudraca zapisano je da u prirodi postoji lek za svaku bolest i da je najlekovitije ono bilje koje raste na području sa kojeg potičemo. Suncokret je dragocen dar, ali ga, nažalost, ne koristimo onako kako bi trebalo jer se od njegovih semenki uglavnom pravi manje hranljivo rafinisano ulje. S druge strane, hladno ceđeno ulje pravi je rudnik zdravlja, zbog čega se sve češće koristi u fitoterapiji.
Zlatna tečnost
Suncokretove semenke sadrže čak 50% ulja bogatog nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje krvnih sudova i snižavaju nivo holesterola u krvi. Pored toga, dobar su izvor proteina i esencijalnih aminokiselina, vitamina E – zaštitnika kože, srca i krvnih sudova, vitamina B1 i B5, magnezijuma, selena, mangana, bakra, folne kiseline i dijetalnih vlakana. Ova biljka nenadmašno je prirodno sredstvo za prevenciju i lečenje karcinoma, dokazani je lekprotiv ekcema, artritisa i bolova izazvanih reumom, a pritom snižava holesterol u krvi i koristi se za masažu u slučaju grčeva u nogama. U poslednje vreme sve češće se primenjuje i u kozmetičkoj industriji.

Detoksikacija organizma
Suncokretovo ulje koristilo se još pre 5.000 godina u tradicionalnoj indijskoj medicini za čišćenje organizma od štetnih materija. Stara ajurvedska metoda u poslednje vreme ima sve više pristalica jer je u praksi pokazala zadivljujuće rezultate. Ova terapija preporučuje se za prevenciju, ali i lečenje mnogih bolesti, a zasniva se na mućkanju ulja u ustima, pri čemu dolazi do oslobađanja organizma od štetnih materija (detoksikacija).
Suzbija razvoj kanceroznih ćelija
Uljna terapija vrlo je efikasna u slučaju oslabljenog imuniteta i svih bolesti koje nastaju kao posledica ovog stanja. Pokazala se efikasnom u lečenju glavobolje, zubobolje, umora, ekcema, čira na želucu, crevnih bolesti, bronhitisa, krvnih bolesti, encefalitisa (upala mozga),  ženskih oboljenja, bolesti pluća i jetre, artroze (bolni i ukočeni zglobovi), bolesti nerava... Terapija suncokretovim uljem deluje preventivno na maligna oboljenja jer suzbija razvoj kanceroznih ćelija. Ova metoda savetuje se osobama koje imaju problema sa paradontopatijom jer dokazano deluje na učvršćivanje zuba i sprečavanje krvarenja desni. U
slučaju akutnih stanja daje rezultate već nakon nekoliko dana, dok lečenje hroničnih bolesti traje znatno duže.
Jednostavna primena
Postupak primene sprovodi se ujutru, pre doručka. Uzima se jedna čajna ili maksimalno supena kašika ulja i 15-20 minuta se mućka i cedi kroz zube, pri čemu treba voditi računa o tome da se sadržaj ne proguta. Za to vreme luči se velika količina pljuvačke koja razgrađuje ulje. Tokom mućkanja ulje postaje retko, belo i tečno (tako treba da izgleda u trenutku kada se ispljune). Ukoliko je i dalje žuto i gusto, to je znak da ga nismo dovoljno dugo mućkali, pa postupak treba ponoviti. Gutanje se nikako ne savetuje jer se na taj način svi toksini ponovo unose u organizam.
Nakon tretmana usta treba isprati vodom i oprati zube mekanom četkicom i pastom, da bi se uklonili ostaci i neprijatan ukus u ustima. Bilo bi dobro da se usta na kraju isperu čajem od pelina. Procedura se može sprovoditi i nekoliko puta dnevno, uvek pre obroka, a lečenje traje sve dok pacijent ne oseti poboljšanje. Na početku terapije može se očekivati pojava simptoma nekih "starih" bolesti, što se najčešće dešava kod osoba koje imaju više žarišta upale. Ipak, smatra se da su ta pogoršanja dobar znak jer signaliziraju da je "lek" počeo da deluje.