Toggle Navigation

 

Odaberite dijetu

Koliko puta vas je, nakon što ste stali na vagu, obuzela panika? A onda ste čvrsto rešili - od sutra počinjete sa dijetom! Ovakve scene redovno se ponavljaju pred leto, sezonu kupanja i lagane garderobe, koja otkriva sve vaše mane a pre svega višak kilograma. Ipak, nemojte da vam godišnje doba i izbor garderobe diktiraju da li ćete smršati - uradite to zbog zdravlja

Plativoo

Nov način života
Dijeta (reč potice od grckog diaita, što znači život, ishrana, prebivalište) je režim života propisan od lekara ili drugog strucnjaka za ishranu, potpuno ili delimično uzdržavanje od jela, određenih namirnica ili kombinacije prehrambenih proizvoda zbog nekog poremećaja u organizmu.
Ne verujte skupim, čarobnim pilulama uz koje vam obećavaju da ćete u roku od dve nedelje garantovano izgubiti 10 kilograma! Nakon dužeg korišćenja preparata za mršavljenje sa ovako drastičnim dejstvom, može se desiti da ozbiljno ugrozite svoje zdravlje. Zapamtite, ne postoji magični štapic za skidanje kilograma!
Da biste zdravo mršavili, dovoljne su male promene u načinu ishrane i života, uz obaveznu fizičku aktivnost. Optimalan ritam gubitka telesne težine je, otprilike, kilogram za deset dana, što znači da biste, ukoliko želite da smršate više od 10 kg, dijetu morali da sprovodite mnogo duže nego što obećavaju reklame koje nude top vitkost za dve do četiri nedelje.

Idealna dijeta
To što je vaša prijateljica smršala pomocu najnovije, senzacionalne dijete, ne znači da ćete i vi na isti način uspeti da stešete svoje butine i stomak. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom koji će kreirati vašu ličnu dijetu.
Možda pripadate onima koji su ubeđeni da ne mogu smršati, kakvu god dijetu da drže. Istina je da svaki organizam počinje da eliminiše nagomilane rezerve tek kada unos kalorija postane manji od njihovog utroška.

Instant dijeta
Nemojte nasesti na priče da tokom dijete morate gladovati. Izrazito niskokalorične dijete su štetne osim ako nisu u pitanju opravdani medicinski razlozi i ako se sprovode pod striktnom kontrolom lekara. Postupno mršavljenje je zdravije i mnogo lakše. Problem kod kratkoročnih dijeta je to što rezultati nestaju kada se vratite na raniji način ishrane, čak i ako smanjite kolicinu hrane.
Plan ishrane trebalo bi da se sastoji od tri glavna obroka i dva međuobroka koji ne bi smeli da se preskaču. Obavezno povećajte unos svežeg voća, povrca i žitarica, smanjite unos alkohola i zaslađenih bezalkoholnih pica, slatkiša i grickalica. Izbegavajte namirnice sa visokim procentom masnoće - ulja, maslac, margarin, majonez, mesne preradevine i masno meso. Morate promeniti i način pripreme hrane - nemojte je pržiti, kuvajte je u vodi ili na pari, a pecite je na roštilju.
Minimalan dnevni unos zavisi od pola, starosti i fizičke aktivnosti. Nemojte se izgladnjivati, uzimajte koliko je potrebno vašem organizmu.

Mitovi i legende o dijetama
Pogrešno je verovanje da ćete se ugojiti ako jedete krompir, testeninu i ostale namirnice bogate ugljenim hidratima. Stvar je u tome da se mogu konzumirati sve vrste hrane, ali u umerenim količinama uz izbegavanje prženih jela, sosova i masnih sireva.
Masnoće životinjskog porekla mnogo su kaloričnije od masti iz ribe i žitarica - koje se bolje iskorišćavaju i manja je verovatnoća da će se skladištiti u vidu sala na stomaku.
Treba izbegavati dijete koje preporučuju unos samo određenih vrsta namirnica, dok druge potpuno eliminišu iz ishrane.
Nutricionisti - autori dijete koja preporučuje da se za dorucak uzima isključivo voće - zaboravili su, po svemu sudeći, da su nakon noćnog gladovanja organizmu neophodni ugljeni hidrati i da je zato preporučljivo ujutro pojesti crni hleb, integralnu kiflu ili musli.
Predrasuda je i da ne treba uzimati vodu za vreme jela - ona poboljšava probavu i nikako ne doprinosi debljanju. Potpuno druga stvar su alkoholna pica i sokovi sa visokim sadržajem šećera, oni goje bez obzira na to da li se unose tokom obroka ili nezavisno od njih.

Dijeta je stil života
Lekari kažu da je za zdravlje važnije izgubiti 10 cm oko struka za 6 meseci od broja kilograma. Pešačite bar pola sata dnevno, jedite sveže povrce i voće, izbegavajte slatkiše i pijte 2 l vode dnevno. Nemojte misliti da ako ste došli na željenu težinu možete iz početka jesti bilo šta i sve što poželite. Dijeta mora postati stil vašeg života, inace ćete vrlo brzo nadoknaditi izgubljene kilograme, čak i dodati koji.

Jo-jo efekat
Dijetoholičari su ljudi koji su isprobali sve moguće dijete, uspevajući, ali samo nakratko, da eliminišu višak kilograma. Začarani krug, takozvani jo-jo efekat, podrazumeva vraćanje izgubljenih kilograma nakon kratkog vremena, a potom - novu dijetu. Jedna studija, uradena na 1.000 ispitanica pokazala je da su se žene koje su mršavile u dužem vremenskom periodu manje ugojile nakon povratka na raniji (redukovani) režim ishrane, za razliku od onih koje su nakon kratkotrajne dijete više izgubile na težini, ali su je i brže vratile. Uz sve to, jo-jo efekat ima i izuzetno negativan uticaj na zdravlje, počev od smanjivanja imuniteta do povišenog krvnog pritiska.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Semafor zdravlja

10 koraka do tankog struka