Toggle Navigation

 

Vitamin B6 - piridoksin

Vitamin B6 pripada grupi vitamina koji su topivi u vodi i može se naći u kvascu, ribi, soji, integralnim žitaricama, jajima, mesu, voću i povrću... To znači da pravilna ishrana osigurava dovoljne količine ovog vitamina koji je veoma važan za jačanje imuniteta, metabolizam energije, sintezu crvenih krvnih zrnaca i prenos nervnih impulsa

Plativoo

Uloga vitamina B6
Vitamin B6 je otkriven 1934. godine i postoje tri glavna hemijska sastojka sa istim svojstvima koja se nazivaju vitaminom B6 - piridoksin, pirodoksal i piridoksamin. Ovaj vitamin je neophodan za ugradnju hemoglobina u crvena krvna zrnca, što znači da njegov nedostatak dovodi do anemije. Takođe je potreban u razgradnji vode u organizmu, pa ako ga organizam nema u dovoljnim količinama dolazi do akumulacije vode. Osim toga, vitamin B6 je veoma bitan za trudnice i dojilje, kao i za starije osobe.
Istraživanja su pokazala da preko 90% ljudi starijeg životnog doba ima deficit ovog vitamina od gotovo 70%, pa iz tog razloga dolazi do akumulacije vode u telu i bolesti srca. Simptomi nedostatka vitamina B6 najčešće se ogledaju u slabosti, mučnini, migrenama, nakupljanju vode u pojedinim delovima tela, anemiji, laganoj depresiji, dermatitisu...
Vitamin B6 je nužan i u sledećim funkcijama:
- radu mozga i centralnog nervnog sistema, 
- proizvodnji pojedinih neurotransmitera, među kojima je najvažniji serotonin, 
- pravilnom radu mišića, 
- proizvodnji hormona adrenalina i dopamina, 
- razgradnji niacina iz aminokiseline triptofan.

Gde se nalazi piridoksin?
Deo dnevnih potreba organizma za ovim vitaminom obezbeđuje se bakterijskom sintezom u crevima. U hrani, vitamin B6 se nalazi u namirnicama kao što su pivski kvasac, integralne žitarice, soja, kukuruz, smeđi pirinač, riba, meso (posebno pileća prsa), pasulj, avokado, banane, kikiriki, orasi, suvo grožđe, suve šljive. Osetljiv je na UV svetlo i oksidaciju, pa izlaganjem ili stajanjem na svetlu prelazi u neaktivnu formu.

Dnevne potrebe
Dnevne potrebe za vitaminom B6 kod odraslog čoveka su oko 2, 2 mg. Potrebe za piridoksinom povećavaju se s količinom proteina u hrani. Osim toga, povećana potreba za piridoksinom se javlja kod osoba sa infekcijama, groznicama, crevnim bolestima, bolesnicima koji su na hemodijalizi, ali i kod alkoholičara. Kako se deficit vitamina B6 negativno odražava na proizvodnju limfocita i delovanje antitela na razne antigene, ovaj vitamin je vrlo važan za zdravlje imunološkog sistema, pa pojačano unošenje ima pozitivan efekat na imunitet starijih osoba. Neka istraživanja su pokazala da je njegov manjak proporcionalno u vezi sa pojavom kancera.
Veoma važno je napomenuti da se piridoksin ne preporučuje u lečenju akni i dermatoza, pri intoksikaciji alkoholom, kod astme, hemoroida, niti za povećanje apetita ili stimulaciju laktacije.
U normalnim terapijskim dozama, dodatno uzimanje vitamina B6 ne izaziva štetne nuspojave, ali ako se primenjuje duže vreme u većim terapijskim dozama, u retkim slučajevima može izazvati toksične nuspojave kao što su trnci i pečenje u udovima. Ako se pojave takvi simptomi, obavezno je terapiju privremeno prekinuti.
Od manjka vitamina B6 javljaju se akne i upala kože, ali i nesanica, mišićna slabost, razdražljivost, depresija, umor i mučnina. Uzimanje premalo ili previše vitamina B6 može škoditi radu nerava i psihičkom zdravlju.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Pravilna ishrana i anemija

Zanimljivosti iz nutricionizma