Toggle Navigation

 

Zanimljivosti iz nutricionizma

Zašto treba unositi kalijum u orgarnizam, šta će ojačati vaše kosti, kako je brokoli moćna namirnica i zašto ne treba preskakati doručak……

Plativoo

NE BRINITE ZBOG NATRIJUMA - UNOSITE KALIJUM!
\rUz sve savete o smanjivanjuunosa natrijuma, mnogi susmetnuli s uma cinjenicuda natrijum i kalijum deluju zajedno i da je ustvari balans ova dva minerala u ishrani vrlo važan. Ne predstavlja problem samo prevelik unos natrijuma, vec i premali unos kalijuma. Idealno bi bilo da putem ishrane unosite više kalijuma nego natrijuma. Prema istraživanjima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante, osobe koje konzumiraju hranu sa puno natrijuma i smanjenim unosom kalijuma, imaju vrlo visok rizik da obole i umru od kardiovaskularnih bolesti. Jedan od nacina da povecate unos kalijuma jeste da jedete više voca za užinu - banane, kajsije i suve šljive. Kalijumom su bogate bundeve, spanac, avokado, paradajz.
\ršAKA SUVIH šLJIVA ZA JACE KOSTI
\rCak i mala kolicina suvih šljiva koju cete pojesti za užinu svakog dana, može u znacajnoj meri da smanji rizik od frakture kostiju i osteoporoze. Rizik od bolesti šupljih kostiju raste kako starimo. Istraživaci sa Univerziteta Florida State i Oklahoma State, testirali su tokom cele godine 55 žena u menopauzi, koje su svakodnevno konzumirale suve šljive i slicnu, kontrolnu grupu od 45 žena koje su jele sušene jabuke. Prva grupa žena je završila godinu sa mnogo vecom gustinom kostiju. Ne preostaje vam ništa drugo nego da što cešce jedete suve šljive , mešajte ih u kolace, mafine, hleb, kekse, proverite naše stare recepte mesnih jela sa suvim šljivama ili najjednostavnije, pojedite svakog dana šaku suvih šljiva kao užinu.
\rBROKOLI JE MOCNIJI UZ KLICE!
\rBrokoli je bogat sulforafanom, super snažnim antioksidansom, koji znatno snižava šanse da obolite od malignih bolesti. Medutim, oblik sulforafana u brokoliju zahteva prisustvo enzima mirosinasa (engl. myrosinase) koji se uništava termickom obradom. Da biste sacuvali ovaj enzim, nutricionisti preporucuju da brokoli kuvate na pari i to minimalno – najduže 4, 5 minuta ili da ga konzumirate svežeg. Druga varijanta je da uz brokoli jedete i njegove klice koje su dragocen izvor i sulforafana i pomenutog enzima. Dodajte klice u salatu ili u prilog od barenog brokolija, ali vodite racuna da to uradite na samom kraju pripreme, kako biste sacuvali hranljive supstance.
\r 

\r

NE ZABORAVITE DORUCAK!

\r

Kada preskocite dorucak, to utice na vaše navike konzumiranja obroka, ali i na vaš metabolizam i to do kraja dana. Naucnici Univerziteta u Notingemu dali su jednoj grupi muškaraca dorucak, dok su drugima dozvolili da ga preskoce. Obe grupe su kasnije, za rucak, dobile neogranicenu kolicinu hrane. Prva grupa, onih koji su doruckovali, unela je za 17% više kalorija od prve. U drugoj studiji, nakon dorucka, obe grupe su dobile i proteinski napitak nakon dorucka, odn. nakon vremena predvidenog za dorucak. Muškarci koji nisu doruckovali, vec samo popili proteinski napitak, imali su mnogo veci nivo šecera u krvi nakon ispijanja napitka, od grupe onih koji su doruckovali. Studija je pokazala da preskakanje dorucka ima ogroman negativni efekat na vaš apetit i metabolizam, pa zato ne zaboravite da sutra doruckujete!

\r

SAVET MESECA

\r

Jedite što više zelenog lisnatog povrca salate, spanac ili brokoli, a narocito pre konzumiranja napitaka koji vam mogu obojiti zube – kafa, crveno vino ili soja sos. Lisnato zeleno povrce sadrži mineralne komponente koje formiraju nevidljivu zaštiu zuba, štiteci ih tako od jakih pigmenata koji mogu da prouzrokuju promenu boje.
\r