> Ishrana kod psorijaze


Ishrana kod psorijaze


Tokom godina mnogo je napisano o psorijazi i raznim faktorima koji utiču na njeno ispoljavanje. Nema naučnih dokaza da bi samo specijalan način ishrane sam za sebe mogao da deluje na psorijazu, ali postoje mnogi pojedinačni slučajevi kada je došlo do povlačenja promena po koži sa promenom ishrane


Jako univerzalan savet u vezi sa hranom ne postoji, ali činjenica da zdrava i izbalansirana ishrana povoljno utiče na opšte zdravlje ide u prilog potrebi uvođenja novog načina ishrane kod obolelih od psorijaze.Naučnici preporučuju antioksidanse, beta-karotene, folnu kiselinu, omega-3 masne kiseline, cink i bakar kao prirodne sastojke hrane koji imaju ulogu u prevenciji i kontroli psorijaze.

KORISNE NAMIRNICE
Ribe kao što su losos, sardine, pastrmka, tuna i skuše sadrže omega-3 masne kiseline. Studije su pokazale da ljudi koji pate od psorijaze i unose dnevno 150 g ove ribe mogu da smanje upotrebu kortikosterodnih masti, a bez pogoršanja bolesti. Izgleda da se to dešava zato što dolazi do konverzije nekih vrsta omega-3 masnih kiselina u antizapaljenske supstance, koje smanjuju količinu faktora koji pogoršavaju bolest. šargarepa, kajsija, mango i zeleno lisnato povrće su bogati beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A, bitan za zdravu kožu. Istraživači su dokazali da ljudi koji unose puno ovih namirnica imaju mnogo manji rizik za oboljevanje od psorijaze, zahvaljujući vitaminu C, beta-karotenu i drugim antioksidansima koji jačaju imunološki sistem. Semenke lana su takođe bogat izvor omega-3 masnih kiselina, kao i semenke suncokreta i susama. Ove bi semenke trebalo promešati, držati u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i koristiti umešane u jogurt, ceralije i druge vrste hrane. Brazilski orah je bogat izvor selena, važan za stvarenje enzima glutamin peroksidaze koji stopira formiranje određenih supstanci koje mogu pogoršavati psorijazu. Cerealije, crni hleb i ekstrakti kvasca koji su bogati folnom kiselinom mogu korigovati nedostatak ovog vitamina koji se nalazi kod nekih psorijatičara. Poslednjih godina se uočava sve veća povezanost između psorijaze i preosetljivosti na gluten, tako da određeni broj pacijenata može imati koristi i od dijete bez glutena. Trebalo bi prethodno uraditi laboratorijske testove kojima bi se mogla potvrditi preosetljivost na gluten. Brokoli, kupus i ostalo povrće zelenih listova bogati su folatima, prirodnim oblikom folne kiseline. školjke i rakovi su bogati cinkom za koji se pretpostavlja da se gubi preko kože.

HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI
Crvena mesa i mlečne proizvode treba jesti umereno, a prednost dati onima sa nižim sadržajem masti. Treba izbegavati prerađevine od mesa, turšiju, proizvode bazirane na čokoladi. Alkohol je poznat kao faktor koji može pogoršati psorijatične promene i to putem oslobađanja histamina. Trebalo bi ga izbegavati ili koristiti samo izuzetno. Poželjno je izbegavati začine kao što su biber, anis, cimet, majonez, kečap, sirće... Citrusno voće i proizvode od njega (marmelade, đuseve, biter lemon...). Znači, svakako bi preporuka osobama koje boluju od ove bolesti bila raznovrsna izbalansirana ishrana sa adekvatnim unosom žitarica, svežeg voća i povrća, sa niskim sadržajem masti i izbegavanjem hrane koja bi je mogla pogoršati. Potrebno je napomenuti da je klinička slika kod gojaznih ljudi teža, a odgovor na terapiju lošiji, pa je od značaja održavati telesnu težinu.




> pogledajte još iz enciklopedije