Toggle Navigation

 

Cvekla (Beta vulgaris)

Cvekla je okruglo povrće sa plodom crvene boje i velikim zelenim listovima. Nakon kuvanja plod cvekle postaje mekan i veoma sočan i samim tim ukusan za jelo.

Plativoo

 

Familija: Chenopodiaceae

Latinski naziv: Beta vulgaris

 

Savremene sorte cvekle se uzgajaju duž obala Mediterana, severne Afrike i Azije. Baštenske sorte cvekle se uzgajaju hiljadama godina unazad. Sadi se u rano proleće i potrebno joj je od 60-80 dana da sazri. Kada kupujete cveklu vodite računa da su listovi zeleni, svežeg izgeda. Listove i plod je potrebno dobro oprati pre upotrebe. Plod cvekle je potrebno skladištiti u frižideru u plastičnim kesama. Kako biste zadržali ukus i nutritivni sastav cvekle pre kuvanja nemojte guliti koru cvekle sa ploda.  Takođe boja i ukus cvekle će se zadržati ako tokom kuvanja u vodu u kojoj kuvate cveklu dodate limunov sok.  Najčešće se kod nas u upotrebi koristi kuvana cvekla ali je sveža nekuvana mnogo sočnija i zdravija. Plod cvekle se najviše koristi u Rusiji za pripremu hladne ruske čorbe po imenu boršč.

 

Nutritivna vrednost: Kuvana cvekla je bogata folnom kiselinom. Kuvana zelena cvekla je bogata vitaminom A i vitaminom C. Bogata je i riboflavinom i magnezijumom.