Toggle Navigation

 

Kukuruz (Zea mays L.)

Kukuruz ne spada u klasično povrće s obzirom da se svrstava u klasu drvenastog bilja. Međutim s obzirom da se jedna klasa kukuruza, poznatog kao šećerac, upotrebljava za salate i jelo svrstavamo ga u povrće.

Familija: Gramineae (Poaceae)

Latinski naziv: Zea mays L.

 

Kukuruz potiče iz Amerike, mada se pretpostavlja da mu poreklo vodi iz Meksika i Gvatemale. Stabljika kukuruza je izuzetno čvrsta i može da izraste do 2.5 metara visine. Kukuruz se sastoji iz jednog klipa na kome se nalaze zrna koja se koriste u ishrani. Ceo klip je obložen zelenim listom. Najbolje uspeva u podnebljima gde su duga topla leta. Mora se voditi računa da kukuruz sazri do rane jeseni i pre mrazeva. Slatki kukuruz je izuzetno popularan u kuhinjama širom sveta. Može da se kuva, prži, dinsta i miksuje. Ako želite da pečete kukuruz na roštilju potrebno je da g prvo držite u vodi oko 20 minuta a zatim da ga pečete na roštilju između 10 i 15 minuta.

 

Nutritivna vrednost: Kukuruz proizvodi određen procenat dijetnih vlakana, vitamin C i folnu kiselinu.