Toggle Navigation

 

Preradjevina test

Glavni sastojci mesnih prerađevina su meso, masnoće, voda i dodaci.

Priprema

Masnoća koja se koristi za mesne prerađevine je leđno masno tkivo ili meka masnoća (otpaci od obrade mesa). Salo se uglavnom topi u čvarke, ali se koristi i u paštetama zbog više tačke topljenja, jer tako se tako obezbeđuje njihova čvrstina.

\r

Pored mesa i masnoća koriste se još i:

\r

svinjske kožice, koje mogu biti:

\r

- kuvane (ostavljaju se da odstoje u vodi u kojoj su se kuvale kako bi se formirala žele masa koja se mora usitniti na kuteru da se ne bi videla na preseku proizvoda)

\r

- zamrznute (usitnjavaju se u kuteru, mešaju sa vodom uz dodatak 1% sojinog izolata, tako da se dobije suspenzija kožica koja se dalje usitnjava u mikrokuteru, takođe da se ne bi videla na preseku proizvoda)

\r

 iznutrice: jetra, slezina, juneća pluća, svinjska pluća…

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • so
    • biber
    • najkvirca
    • lovorov list
    • beli luk