Toggle Navigation

 

Anis (Pimpinella anisum)

Anis je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki, visine do 60 cm. Koren anisa je dugačak do 60 cm i iz njega izbija stabljika.

Plativoo

Poreklo Anis je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki, visine do 60 cm. Koren anisa je dugačak do 60 cm i iz njega izbija stabljika. Donji listovi su okruglo bubrežasti, nepodeljeni, srednji su prstenasti, dok su gornji usko krpasto podeljeni na kratkim peteljkama. Mali beli cvetići anisa cvetaju u proleće. Plod je sitan jajolikog oblika, dlakav, sa 10 svetlo obojenih rebara, 3-6 mm dugačak i oko 3 mm debeo, svetlozelenosive boje. Anis cveta u julu-avgustu, zavisno od položaja, a plod sazreva u avgustu i septembru. Miris mu je aromatičan, jak i prijatan, a ukus pikantan i slatkast. Uspeva na peskovitom i krečnjačkom tlu. Uspešno se uzgaja i na sunčanim i zaklonjenim mestima bašte, a voli topla i vlažna podneblja. Seme mu se sakuplja po suvom vremenu. Ubrane semenke treba rasporediti na toplom i prozračnom mestu, a za vreme sušenja obavezno ih treba prevrtati. Plodovi koji se sakupljaju dva puta u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Koren se vadi u jesen. Posle čišćenja korena od zemlje, reže se na kockice ili štapiće te suši na toplom i prozračnom mestu. Iz semena se destilacijom dobija anisovo ulje (Oleum Anisi).

\r

Lekovita svojstva Lekoviti sadržaj: seme anisa sadrži 1-5% eteričnog ulja, belančevine i šećer do 20%, masnih ulja do 10%, gvožđe; ulje anisa sadrži i do 90% anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kulinarstvu se anis upotrebljava kao začin za kolače i razne vrste hleba, pa su poznati anisovi kolačići, perece, kifle, hleb itd. Anis se koristi u kozmetici i u proizvodnji likera. U Makedoniji se od anisa pravi mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj uzo, u Turskoj raki. Kod nas je poznata aniseta, rakija sa semenom anisa. Zvezdasti anis (Illicum anisatum) ili kineski anis, deluje kao sedativ, te pomaže kod nesanice i depresije otklanjajući loše misli i osećanja.

\r

Priprema hrane

\r

Univerzalni čaj - posebno je dobar za disajne puteve i probavne organe. 1 kašičicu semena anisa preliti s 2 dl kipuće vode. Poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procediti. Uzimati 3 puta dnevno posle glavnih obroka, a najbolje između obroka i pre spavanja. Čaj se pije vruć i u gutljajima, zaslađen medom. Ovaj čaj se uzima za sva, a pogotovo oboljenja disajnih organa. Za lečenje probavnih organa (želuca i creva) pije se bez meda, nezaslađen.