Toggle Navigation

 

Đumbir (Zingiber officinale)

Jedan od najstarijih začina poznatih u svetu. Dodaje se u jela i marinade dajući ljutu i osvežavajuću aromu ali se koristi i kao lek.

Plativoo

 

Poreklo

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poreklom iz Kine. Rastom je sličan trsci, može narasti više od 1 metra u visinu i ima kopljasto lišće. Latinski naziv Zingiber officinale potiče od sanskrtske reči stringavera, što znači rožnato. Naziv se odnosi na biljku koja je kvrgavog, nepravilnog izgleda, svetložute do smeđe boje.

U tropskoj Aziji uzgaja se već 3000 godina, ali je njegovo tačno poreklo nepoznato. Đumbir se koristio i na Bliskom istoku i u južnoj Evropi mnogo pre rimskih vremena. Portugalci su ga doneli u Afriku, a španci odneli na Karibe. Krajem 16. veka španci su imali razvijenu trgovinu đumbirom između Jamajke i kontinentalne Evrope. Jedan je od najstarijih neevropskih začina, posebno omiljen u Engleskoj, gde se još od srednjeg veka posluživao uz biber i so kao osnovni začin.

 

Lekovitost

Đumbir se koristi kao hrana i lek već vekovima, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 veka pre Hrista navodi kao delotvoran u lečenju mučnine, bola u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Aktivne supstance gingeroli imaju analgetska, sedativna, antipiretska i antibakterijska dejstva. Đumbir se koristi i kao pomoć kod spečavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za lečenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospešuje kontrakcije srca, sprečava formiranje krvnih ugrušaka, snižava nivo holesterola, deluje protivupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sastav. Ako se uzima redovno, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije preporučljivo uzimati ga uveče pre spavanja jer može izazvati nesanicu.

 

Priprema hrane

Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan ukus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenim u voku. Za guljenje đumbira koristite nož za štedljivo guljenje, a zatim ga, prema potrebi, narežite na kriške, štapiće ili ga naribajte. Svež đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvežavajuću aromu marinadama, prženim jelima, supama, kariju, žitaricama i svežem povrću. Svakako nov ukus daće plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjiće masnoću. Toplu i mirisnu notu daće poširanom voću, kompotima, testima za pripremu kolača i napicima. Sušeni đumbir ne može zameniti svež. Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga.