Toggle Navigation

 

Cimet (Cinnamomum zeylanicum)

Spada u red najstarijih začina. Cenjen u kulinarstvu a i u medicini kao izvrstan medikament.

Plativoo

 

Poreklo

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina. Spominje se već 2800 godina pre Hrista u Bibliji i u rukopisima na sanskrtu, a prva zabeleška o cimetu dolazi iz stare Kine. Slatkasta mirođija finog mirisa dobija se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru. Sam začin je njegova kora, oguljena s tankih grančica. Spoljna  kora se oguli i baca, a unutrašnja se uvije u štapiće promera oko 2, 5 cm. Na tržištu se nalazi i mleveni cimet u obliku praha.

Postoji između 50 i 250 vrsta cimeta, ali su dve vrste glavne: cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (Cinnamomum cassia). Kasija je vrsta koja se najčešće nalazi na našem tržištu, oštre, peckave arome i snažnog mirisa. Za dobijanje kasije seku se cele grane i mala stabla, što štapićima daje grublju i gušću teksturu. Međutim, smatra se da je pravi cimet cejlonski, koji je svetlije boje, neobično sladak i nežne, tople i prijatne arome, izrazitog mirisa i finije usitnjen. Poreklom je sa šri Lanke iako se danas gaji u većini toplih i vlažnih tropskih krajeva (Cejlon, Indonezija i Indija).

 

Lekovitost

Spoljnja kora drveta nema lekovita svojstva, već samo unutrašnji, ružičasto-smeđi deo. U narodnoj kineskoj medicini cimet ima reputaciju leka za prehladu i grip, naročito i kombinaciji sa čajem i svežim đumbirom. Pomaže kod probavnih smetnji (zbog sadržaja tiamina), revitalizuje živce i krv. Ukoliko ste u dilemi koji oblik cimeta treba imati u kolekciji začina, odgovor je – oba, i mleveni i u obliku štapića. U cimetu ima salicilata koji snižava temperaturu i ima analgetsko i protivupalno dejstvo. Istraživanja sprovedena o uticajima cimeta na krvne pločice, pokazala su da ovaj sastojak cimeta sprečava preveliko zgrušavanje krvi.

 

Priprema jela s cimetom

Iako se u evropskim kuhinjama ovaj prodoran i mirisan začin većinom koristi u pripremi poslastica, u kuhinjama severnoafričkih zemalja i Bliskog istoka koristi se u pripremi različitih slanih jela.

Prilikom kupovine, ako je moguće, pomirišite cimet kako bi bili sigurni da ima karakterističan slatkasti miris po kojem ćete znati da je svež. Mleveni cimet daće istančan egzotičan ukus mesnim jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Dodatak cimeta zanimljiv je i u jelima od povrća, voća, ali i žitarica. Povrće po vlastitom izboru (luk, patlidžan, šargarepa, krompir, sočivo, grašak, tikvice) dinstajte sa štapićem cimeta i poslužite uz kus-kus ili pirinač.