Toggle Navigation

 

Karanfilić (Syzygium aromaticum)

Karanfilić ima široku primenu u kulinarstvu, koristi se kao dodatak u sosovima, toplim napicima i konzervisanim namirnicama, a jedan do dva karnfilića dodatih u jelo poboljšaće ukus svakog obroka.

Plativoo

 

Poreklo

U carskoj Kini niko se nije smeo približiti caru ako u ustima nije imao karanfilić: tako se njegova Visost branila od lošeg zadaha koji u to vreme nije bio redak.

Karanfilić je sušeni neotvoreni pupoljak sa zimzelenog drveta. U Indiji i ostalim delovima Azije karanfilić se vekovima koristi. U srednjem veku, u vreme kuge, tadašnji lekari su nosili ogrlice od nanizanih karanfilića zbog njegovog dezinfekcijskog svojstva.

 

Lekovitost

Smatra se da karanfilić poboljšava cirkulaciju, varenje i metabolizam i pomaže u savladavanju stomačnih problema kao što su gasovi, nadimanje i mučnina. Esencijalno ulje karanfilića koristi se kao sastojak u proizvodima za oralnu higijenu, za zdrave zube i svež dah. Karanfilić doprinosi jetkom i oporom ukusu.

Ukoliko vas usred noći probudi jaka zubobolja, bol će uminuti desetak minuta pošto izgrickate mirišljavi cvet ove biljke. Takođe, ukoliko primetite da su vam desni crvene i natečene, skuvajte čaj od karanfilića. Prokuvajte 200 mililitara vode, pa je prelijte preko tri cveta karanfilića i pustite da odstoji desetak minuta. Ovim čajem ispirajte usnu duplju ili, još bolje, popijte mlak čaj. Karanfilić ima antiseptičko i protivupalno dejstvo i bolje od bilo kojeg farmakološkog sredstva može da eliminiše afte i zubobolju.

 

Priprema hrane

Sušeni cvetni pupoljci tropskog drveta karanfilića imaju široku primenu u kulinarstvu. Većina jela od mesa i ribe sadrže prah ove začinske biljke, koja se koristi i kao dodatak mnogim sosovima, toplim napicima i konzervisanim namirnicama. Jedan do dva karanfilića poboljšaće ukus obroka.

Lako je proveriti da li osušeni pupoljci karanfilića sadrže aromatično ulje ili je ono prethodno ekstraktovano. Ako sadrže, čim se bace u vodu, potonuće. Osim toga imaju i intenzivan, oštar i prijatan miris (treba da sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja).Karanfilčići kojima je eterično ulje ekstraktovano, imaju znatno slabiji miris i ne tonu tako brzo u vodu. Takvi karanfilčići nemaju željeno dejstvo, odnosno nisu korisni. Zato pripazite kakve karanfilčiće kupujete.