Toggle Navigation

 

Kim (Carum Carvi L.)

Kim je dvogodišnja biljka. Može da naraste do jednog metra, rađa duguljast i rebrast plod koji ima pet uzdužnih rebara.

Plativoo

 

Poreklo

Drugačiji nazivi za ovu veoma korisnu i lekovitu biljku su divlji kim, kimelj, kumen, kumin, a o njenoj lekovitosti se znalo još od davnih vremena. Seme kima pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani ga nazivaju tapnen, stari Rimljani cuminum, a stari Grci kyminon. Kim se i u Bibliji spominje kao lekovit začin. Da bi oterali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sadnje kima stari Grci su glasno psovali i kleli. Kim raste u srednjoj Evropi i u severnom delu Azije i Afrike. Dvogodišnja je biljka, naraste i do metar visine, ima jak beli koren, stabljiku uglastog i razgranatog oblika, a list dvostruko perast sa mnogo sitnih pršljenastih listića. Duguljasti i rebrasti plod ima pet uzdužnih rebara u čijim udubljenjima su smešteni uljni kanali.

 

Lekovitost

Kim se upotrebljava kod bolesti jetre i žuči poput ciroze jetre, slabe jetre, tegoba s bubrezima i mehurom kao što su kamenci, pesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, kod tegoba respiratornih puteva kao što su sklonost infekcijama, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluz i katar u plućima, bolesti srca naročito aritmija. Takođe je delotovran i kod bolesti očiju (za jačanje vida), karpal tunel sindroma jer smanjuje bol u pregibu ruke-šake, bolesti želuca jer čisti želudac, ili creva od katara, greje želudac, utiče na  probavu hrane u želucu, pomaže kod dispepsije, a odličan je i u sprečavanju lošeg zadaha iz usta.

Kim je lek i za menstrualne tegobe, grčeve materice, porođajne bolove, a pridonosi i pojačanom izlučivanju mleka kod dojilja. Kim je za žene biljka koja nadražuje, jača i greje. Ovako lekovito delovanje kima žene bi svakako morale koristiti jer kim ne ostavlja nikakve posledice a primena je jednostavna - dodaje se jelima kao začin ili se od njega pravi čaj.

 

Priprema hrane

Dodavanjem komorača u kim, lekovito se delovanje pojačava, što je veoma važno u dijetoterapiji, posebno ako se sprovodi neslana dijeta i pri tome još redukovana, jer hrana poprima bolji ukus. Kim je lako samleti u mlinu za kafu, a može se dodati gotovo svim jelima: supama, salatama, varivu, sirevima, mesu, pecivu, hlebu, napicima... Kim je sastavni deo već opisane začinske mešavine kari kao i velikog broja drugih začinskih mešavina.