Toggle Navigation

 

Kiselica (Rumex acetosa)

Lišće kiselice se stavlja u supe i čorbe dok se semenke mogu samleti u brašno.Ulepšava organizam i spolja i iznutra.

Plativoo

 

Poreklo

Kiselica pripada porodici Polygonaceae i može se pronaći širom Evrope, Azije i Severne Amerike, a uspeva na skoro svakom tlu. Ime roda, Rumex, potiče od latinske reči rumo, što znači sisati, što proizilazi iz činjenice da su rimski vojnici sisali listove kiselice da ublaže osećaj žeđi, a rimski lekari su je koristili kao diuretik. U Engleskoj se u vreme vladavine Tjudora, kiselica smatrala vrhunskim engleskim povrćem, a Henri VIII ju je posebno cenio. Laponci su pak koristili sok kiselice za kišeljenje mleka. Za kiselicu kažu da čisti, jača, osvežava i umiruje celi organizam, a izvana ga ulepšava. Prirodni je analgetik, antiseptik, laksativ, diuretik.

 

Lekovitost

U narodnoj medicini koristi se kao lek protiv skorbuta. Kiselo lišće kiselice se koristi za salate i supe, a semenke se mogu samleti u brašno.

Strelaste listove slične kiselici ima i vrlo otrovna biljka kozlac, (lat. Arum maculatum). Listovi kozlaca, koji izbijaju u rano proleće, dok su još sitni, mogu zavarati neiskusne sakupljače, jer su, iako po konturama slični kiselici, sasvim drugačije boje i konzistencije. U slučaju sumnje na ovu zamenu, ne treba isprobavati ukus lista, jer otrovni listovi kozlaca prouzrokuju jako oticanje i upalu sluznice usta.

 

 

Priprema hrane

Kao povrće služe prolećni prizemni listovi, koji su tamno zeleni i sočni. Obično su dužine od 7 do 15 cm. Najbolje ih je brati pre izbijanja stabla ili dok stablo još nije potpuno razvijeno (od marta do maja). Mogu se brati i u jesen. Listovi imaju prijatan, kiseo i osvežavajući ukus. Mnogi narodi ih beru za jelo i zato je to jedna od najpoznatijih vrsta samoniklog lisnatog povrća. Iako ima vrlo prijatan ukus, kiselica po prehrambenoj vrednosti zaostaje za većinom drugih biljaka iz porodice Polygonaceae. Listovi sadrže oksalne kiseline, od svih biljaka ove porodice najviše, pretežno vezane u obliku kalijum nitrata. Zato se ne preporučuje često uzimanje kiselice, pogotovo ne u velikim količinama, posobno osobama koje podležu stvaranju bubrežnih kamenaca. U listovima ima 40-80 mg% vitamina C i oko 5 mg% karotina.