Toggle Navigation

 

Ren

Višegodišnja zeljasta biljka koja vodi poreklo sa Mediterana i zapadne Azije.

Plativoo

Latinski: Cochlearia armoracia

Engleski: horse-radish

Opis biljke

Ren je višegodišnja zeljasta biljka koja vodi poreklo sa Mediterana i zapadne Azije.  Za ishranu se koriste mesnati podzemni izdanci (tzv. podzemno stablo) koje se u narodu naziva koren. Upotrebljava se kao začin i dodatak jelima, i u medicinske svrhe. Koristi se svež koren, koji ima ljut miris i ukus i sveža biljka s cvetovima. Koren se vadi od juna do novembra a list se bere od maja do oktobra. To je veoma korisna biljka čiji je koren ljutog mirisa i ukusa, i prilikom obrade sigurno će vam poteći suze. i snažno pročišćava sinuse. Kuvanjem eterična ulja vrlo brzo isparavaju, pa nije pogodan za kuvana jela. Sosovi sa osnovom od majoneza, slatke pavlake ili jabuka često se pripremaju sa renom koji je kratko termički obrađen. Ren se prelije s malo tople ili vruće supe ili se kratko stavi u toplu rernu. Sosovi s renom u prodavnice dolaze u staklenim teglama, tubama ili u prahu. Ren se stavlja u salate od kupusa, cvekle i drugog povrća, kao i svež kravlji sir s kajmakom. Dobro se slaže s avokadom. U ishrani se koristi kao jak začin, nastrugan i začinjen, najčešće uz masniju hranu. Dragocen je kao stimulator organima za varenje, jer izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa. Deluje i na obnavljanje oštećenih, korisnih bakterija u crevima. Ovaj izuzetni začin svojom ljutinom zagreva ceo organizam i nezaobilazan je sastojak dobre kuhinje. Koren se može koristiti preko cele godine: ostaje svež ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu. U kulinarstvu koren se najčešće koristi kao začin jelima od mesa. Uz dodatke kao što su majonez, jogurt ili pavlaka mogu se praviti raznorazni sosovi kao dodatak jelima. I mladi listovi rena, mada ređe, mogu se koristiti kao dodaci raznim salatama. Možete izrendati potrebnu količinu rena, a ostatak iseći na komade i uviti u alu-foliju. Čuvajte ga u frizideru, u kutiji za povrće. Možete izrendati koren rena i pomešati ga s kašičicom šećera i četiri kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenim teglama ren može da stoji tri nedelje u frižideru. Ren je izuzetna biljka koja čisti ceo organizam, ubrzava metabolizam i trebalo bida bude češće zastupljen u ishrani, naročito u zimskim mesecima. Ishrana bogata renom pomaže i protiv umora. Ren se posebno preporučuje u ishrani dijabetičara, pa je korisno da ga konzumiraju što više. Još od srednjeg veka ren se koristi kao lekovito sredstvo. Od njega se prave čajevi, sirupi, oblozi. Ipak, sa renom treba biti obazriv, jer više od 80 g soka od korena rena izaziva povraćanje, bez obzira na način upotrebe, a već 15 do 20 g semena rena koje je kuvano u vodi moze prouzrokovati dijaerju i povraćanje. Budite oprezni i sa korišćenjem tinktura, jer za sveže rane tinktura od rena je prejaka.