Toggle Navigation

 

Tušt

Biljka koja potiče iz Indije, a gaji se svuda u umerenom klimatskom području. U Evropi je bio popularan u 16. veku. Ima više srodnih vrsta. Listići su mesnati, zeleni, a kod nekih vrsta oni su zlatne boje.

Latinski: Portulaca oleracea, P. sativa

Engleski: purslane

Tušt (portulak, tušanj) je biljka koja potiče iz Indije, a gaji se svuda u umerenom klimatskom području. U Evropi je bio popularan u 16. veku. Ima više srodnih vrsta. Listići su mesnati, zeleni, a kod nekih vrsta oni su zlatne boje. Ukus je rashlađujući. Sveže naseckani listići koriste se za začinjavanje zelene salate i sosa od paradajza. Hrskavi listići jedu se kao salata. Na Istoku se obično jede kuvan. Pripada porodici tušnjeva (Familiae Portulacaeae). Druga imena za tušt su tušanj, tušac, tušnjak i portulak. Tušt ima veoma lekovita svojstva u lečenju zatvora kao i upala bubrega i mehura, a savremena medicina ga koristi u preparatima koji deluju laksativno. Vrlo je lepog blago kiselkastog ukusa. U našim južnim krajevima tušt je leti omiljen u salatama. To je samonikla biljka blago kiselkastoslanog ukusa, aromatičan je, a koristi se na razne načine, od pripreme svežih sirovih salata do kiseljenja u sirćetu. U Nemačkoj i Engleskoj tušt se tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu, kao pikantan začin dodaje se raznim jelima i to uvek svež, jer sušenjem gubi svoju vrednost. Ukus je rashlađujuć.