Toggle Navigation

 

Cvekla - hranljivi koren i list

Minerali, betanini i betaini doprinose razmeni materija, regulisanju krvnog pritiska, jačanju organizma

Plativoo

Zadebljali koren i list cvekle od davnina se koristi za ishranu. Zbog lekovitih svojstava i specifičnog ukusa i danas je veoma cenjeno povrće.
Cvekla sadrži mnogo korisnih materija i vitamina. Lekovitost joj daju pigment antocijan i bojene supstance – betanini i betaini. Betanini imaju antikancerogeno dejstvo, odnosno blokiraju oksidativne procese, a betaini podstiču sintezu holina, sastojka nervnog sistema čoveka – kaže dr Ljubo Vračar, profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Ova biljka bogata je ugljenim hidratima, posebno saharozom. Sadrži i mnogo minerala. Pored kalcijuma, kalijuma, natrijuma, fosfora i gvožđa, od izuzetnog značaja su kobalt, jod i hrom. Kobalt učestvuje u stvaranju vitamina B12, pa se cvekla preporučuje vegetarijancima, koji ovaj vitamin ne unose u organizam putem ostalih namirnica. Dobra je i za lečenje malokrvnosti jer vitamin B12 učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Jod i hrom usporavaju proces starenja i arterioskleroze. Cvekla podstiče i razmenu materija u organizmu, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola i poboljšava rad jetre.
U našim krajevima najviše se koristi koren za salatu, sok i zimnicu. Zdravo je i lišće, koje se dodaje salati ili priprema kao varivo. Cvekla se najčešce kuva i pasterizuje. Odaberu se koreni ujednačene veličine, kako bi se svaki podjednako skuvao. Posle tridesetak minuta kuvanja, oljušti se pokožica i koren seče na željene oblike - kolutiće, rezance ili listiće. Kada se složi u ambalažu, prelije se vrelom mešavinom vode koja sadrži malo šećera, soli i limuna. Može se dodati kim ili neki drugi slični začin koji neutrališe ukus cvekle. Posle zatvaranja posude sledi pasterizacija, odnosno sterilisanje. Može se obaviti na nekoliko načina, a najčešće se koriste protočni pasterizatori. Ovako pripremljena cvekla ima dug vek trajanja.
U domaćinstvima se ovo povrće prerađuje i biofermetancijom. Postupak je isti kao prethodni, samo što se na kraju umesto pasterizacije primenjuje utopljavanje. Iako se danas najviše koristi kuvana, najlekovitija je sveža cvekla, jer tada zadržava sve hranljive sastojke.
Ukusna čorba od cvekle
Dve veze mladih listova cvekle iseckati i kuvati s vezom peršunovog lišća. Posle 15 minuta dodati naseckan mladi crni i beli luk s perajima, narendan koren mrkve, manji koren peršuna i celera.
Četiri-pet manjih cvekli takođe narendati, preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna. Potom dodati u vodu sa lišćem i odmah skloniti sa vatre.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Orijent u kuhinji - egzotični đumbir

Rukola gorkih listova