Toggle Navigation

 

Kesten – hlebno drvo

Uskoro će na ulicama naših gradova zamirisati pečeno kestenje. Ono se može i kuvati, koristiti za dobijanje brašna i u konditorskoj industriji, a poznati delikates ,,marrone glacé" skuplji je čak i od čokolade. Veoma je značajna namirnica u Kini, Japanu i severnoj Evropi, pa ga zato zovu ,,hlebno drvo"

Plativoo

Seme pitomog kestena je jestivo i bogato hranljivim materijama, pa kao hrana čoveku služi vekovima - objašnjava dr Jelena V. Živkovic sa Medicinskog fakulteta u Nišu. - U Hilandarskom medicinskom kodesku iz 15. veka, prvom medicinskom delu kod Srba, s limunom i pomorandžom preporučuje se rekonvalescentima za jačanje organizma nakon preležanih zaraznih bolesti. Pored toga, rado ga jedu divlje životinje, ali se koristi i za tov domaćih.
Skrob - osnovni hranljivi sastojak
Kesten ima veliku energetsku vrednost. Stotinu grama pečenog ploda daje 200 kcal, što je manje od drugog suvog jezgrastog voća, ali mnogo više od ostalog. Zbog toga gojazne osobe mogu da ga jedu samo u malim količinama (dva do tri ploda), uz glavni obrok.
Za razliku od većine voća koje daje pulpu (jabuke, kajsije), sadržaj vode u kestenu je samo 52, 9% u svežem i 10% u suvom, dok je u jabuci ima 84, 8 procenata - objašnjava dr Živkovic. - Od hranljivih sastojaka najzastupljeniji su ugljeni hidrati, i to složeni, odnosno skrob. Zbog toga je izvrstan izvor energije, pogotovo u stanjima iscrpljenosti i stresa, ali se ne preporučuje dijabetičarima. Po rečima naše sagovornice, sve voće s mnogo skroba zahteva pečenje ili kuvanje, da bi tekstura i aroma došle do punog izražaja. Iz tog razloga se od kestena proizvodi brašno, koje pomešano s brašnom žitarica daje punovredna peciva i hleb. Može biti alternativa u slučaju alergije na laktozu, koja je sve češća, naročito kod dece.
Monosaharidi daju kestenu karakterističan sladak ukus - dodaje dr Živkovic. U odnosu na orah, lešnik i badem, ima relativno malo masti, svega 1, 8-2 g. Radi se uglavnom o poželjnim, nezasićenim masnim kiselinama. Dragocen je izvor esencijalnih masnih kiselina, posebno linolne, značajne u prevenciji srčanih oboljenja. Takođe, pripada grupi namirnica koje se preporučuju za prevenciju nekih malignih oboljenja.
Korisna vlakna, kvalitetni proteini
- Kesten sadrži dosta biljnih vlakana, koja znatno pomažu u prevenciji probavnih problema i snižavaju nivo holesterola u krvi. Pored toga, proteini u ovom voću su najvišeg kvaliteta, jer sadrže esencijalne aminokiseline, triptofan i lizin, kao i aminokiseline sa sumporom, metionin i cistin. Po količini proteina može se uporediti s mlekom i jajima, u kojima je njihov odnos u idealnoj ravnoteži. Na taj način dobro nadoknađuje one materije koje nedostaju povrću - dodaje sagovornica.
Od minerala u kestenu preovlađuju kalijum i fosfor, dok su kalcijum, magnezijum i drugi prisutni u manjoj meri. S obzirom na to da obiluje kalijumom i ima zanemarljivo malo natrijuma, preporučuje se u ishrani bolesnika s povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima srca i krvnih sudova. Međutim, to se ne odnosi na bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega, osobe na hemodijalizi i one kojima je transplantiran bubreg, pošto moraju da smanje unos kalijuma i fosfora. Uz to, sadrži vitamin C, niacin, malu količinu vitamina B1, B2 i flavonoida.
Sazreva u jesen
Pitomi kesten (Castanea sativa Miller) je listopadno drvo iz porodice bukvi. Prema nekim izvorima, potiče iz Male Azije, po drugima iz Sardinije, a ima i navoda da mu se domovina proteže Sredozemljem od Portugalije do Kaspijskog mora. Iz tih područja raširio se po čitavoj Evropi, severnoj Africi, Aziji, Kavkazu. Danas je najzastupljeniji u zemljama oko Sredozemnog mora. U mnogim našim krajevima razvija se samoniklo u šumama. Cveta tokom leta, kada njegovi svetložuti cvetovi privlače pčele i druge insekte, a plodovi sazrevaju u jesen. U svetu postoji malo sorti pitomog kestena. Znatno više ima odabranih tipova, koji se u pojedinim zemljama razmnožavaju kalemljenjem kao sorte. Posebno se isticu italijanske sorte, pre svih torino,bergamo, bolonja, vareze... Na području Sredozemlja gaje se i ređalana, rosino, maronela, maroni, vitarino i druge.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Krem čorba od kestena sa vrganjima

Posna kesten torta