Toggle Navigation

 

Posna kesten torta

U Hilandarskom medicinskom kodesku iz 15. veka, prvom medicinskom delu kod Srba, kesten s limunom i pomorandžom preporučuje se rekonvalescentima za jačanje organizma nakon preležanih zaraznih bolesti.

Priprema

Umutiti sastojke za koru, staviti u kalup i ispeći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta. Pečenu koru ohladiti i iseći na tri dela.

Kesten pire, pekmez od kajsija, rum i orahe promešati i pripremiti fil.

Ohlađ“ene kore premazati filom i tortu preliti rastopljenom crnom čokoladom.

Posnu tortu od kestena ostaviti da se stegne.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Natrijum - 9 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0.5 mg

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 4.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 200 g mlevenih oraha
    • 150 g meda
    • 250 ml soka od pomorandže
    • 200 g šećera
    • 300 g pšeničnog brašna
  • Fil:
    • 800 g kesten pirea
    • 50 g pekmeza od kajsija
    • 200 g iseckanih oraha
    • 1 kašičica ruma
  • Glazura:
    • 200 g crne čokolade
    • 1 kašika ulja