Toggle Navigation

 

Vasina torta

Iako mogu biti odličan dodatak salatama, sosovima i nadevima, tradicionalno, na ovim prostorima, praznici se ne mogu ni zamisliti bez kolača koji sadrže orahe.

Priprema

KORA: Dobro umutiti belanca u čvrst šne. Uz stalno mešanje postepeno dodavati šećer i miksirati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati žumanca, mlevene orahe i brašno i varjačom ili silikonskom spatulom lagano promešati sve sastojke. Sipati smesu u nauljen i pobrašnjen okrugao kalup za torte (ili staviti na dno kalupa pek papir) i peći u rerni koru na 200*C, oko 20 minuta. Izvaditi je iz rerne i ohladiti.

FIL: Ugrejati mleko, dodati orahe i kratko prokuvati (popariti orahe). Zatim dodati margarin i čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ostaviti da se masa ohladi. Jaja i šećer sipati u šerpu i miksirati dok masa ne postane bela i penasta. Zatim staviti na grejno telo i kuvati na blagoj temperaturi dok se krem ne zgusne ili kuvati krem na pari. Ohladiti i spojiti sa čokoladnom smesom. Izrendati koru od pomorandže, iscediti sok i dodati u fil. Promešati i premazati koru pripremljenim filom. 

UKRAŠAVANJE: Slatku pavlaku umutiti u šlag, premazati tortu i dekorisati po želji.

NAPOMENA: U originalnom receptu za dekoraciju se koristi šaum, belanca umućena sa sirupom od šećera. Tim postupkom pripreme belanca su nedovoljno obrađena i zato je naša preporuka da koristite slatku pavlaku ili šlag za ukrašavanje. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 32 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 146 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 jaja
    • 150 g šećera
    • 100 g brašna
    • 100 g sitno mlevenih oraha
  • Fil:
    • 200 ml mleka
    • 200 g mlevenih oraha
    • 250 g margarina
    • 5 jaja
    • 150 g šećera
    • 1 pomorandža
    • 100 g čokolade
  • Dekoracija:
    • 300 ml slatke pavlake