Toggle Navigation

 

Saveti - zlata vredni!

Veštinu pravljenja hleba nije teško savladati! Evo nekoliko saveta stručnjaka, iskusnih pekara, koji bi trebalo da vam pomognu da sami umesite hleb. Kada budete odlučili da svojim ukućanima poslužite svojih ruku delo, vodite računa da, bez obzira na način na koji to radite, testo uvek mesite sa osmehom, strpljivo i sa puno ljubavi, pa će i uspeh će biti zagarantovan

1. Pekari kažu da je za hleb najbolje meko brašno, ali ne možete biti uvek sigurni kakvog je kvaliteta kupljeno brašno. Savet glasi - izmešajte meko brašno od nekoliko proizvođača.

2. Brašno obavezno prosejte pre mešenja, jer mu time povećavate rastresitost, što će pozitivno uticati na narastanje testa.

3. Kada se mesi hleb, brašno treba da bude iste temperature kao i prostorija u kojoj se mesi. Iznesite ga ranije ako ga čuvate na nekom hladnijem mestu.

4. Za 1 kg brašna dovoljno je 30 g svežeg ili 15 g suvog kvasca.

5. Ako za mešenje testa koristite svež kvasac on ne sme biti osušen ili stvrdnut. Ako koristite suvi kvasac, proverite rok upotrebe - ne treba da bude stariji od 6 meseci.

6. So nikada ne treba mešati sa kvascem jer to usporava vrenje. So izmešajte sa brašnom pa tek onda dodajte rastopljen kvasac.

7. Ako pravite bezkvasnu vrstu hleba, odnosno brzi hleb, kao sastojak od kojeg će vam hleb narasti prilikom pečenja stavite ili prašak za pecivo ili sodu bikarbonu, mada možete kombinovati i ova dva sastojka u zavisnosti kako recept nalaže.

8. Tečnost koju koristite za mešenje hleba, voda ili mleko, mora biti iste - sobne temperature kao i ostali sastojci. Ako recept zahteva mleko, uvek ga možete zameniti vodom i obrnuto.

9. Količina tečnosti nije jednaka za sve vrste brašna. Ako koristite integralno ili bilo koju drugu vrstu brašna koje nije obično belo pšenično brašno, količina tečnosti varira i zato je postepeno dolivajte dok ne dobijete pravu meru.

10. Veoma ja važno da se testo pre i posle narastanja dobro obradi rukama. U svakom slučaju, prilikom mešenja, testo uvek okrećite u jednom smeru.

11. Budite sigurni da testo koje narasta ne bude na promaji.

12. Odličan hleb se dobije ako se testo umesi dan ranije i ostavi da kisne polako, na hladnom mestu. Takvo testo treba nešto duže i čvrsće mesiti.

13. Hleb će imati sjajnu koru ako se u rernu pre hleba ubaci šerpica sa vrelom vodom i ostavi u rerni sve vreme dok se hleb peče.

14. Ako ste početnik, izaberite recept sa jednom, najviše dve vrste brašna. Kada postanete sigurni u svoje umeće, možete eksperimentisati sa više vrsta brašna i raznovrsnim dodacima.

15. Ako mesite hleb od brašna bez glutena, dodajte ga postepeno ostalim sastojcima koji su već umešani sa potrebnom tecnošću, mesite polako, ravnomernim pokretima, da bi se svi sastojci sjedinili; bezglutensko brašno upija više tečnosti tako da je morate postepeno dodavati.

16. Ako pri mešenju hleba koristite puter ili margarin, nemojte da koristite lajt ili diet vrste.

17. Prilikom pečenja koristite aluminijumske posude, jer će hleb iz posude od vatrostalnog stakla biti vrlo tamne korice.

18. Da biste obezbedili dobru cirkulaciju vazduha za vreme pečenja, ostavite minimum 3 cm prostora između posude u kojoj pečete i zidova rerne.

19. Kada pečete hleb u koji ste dodali nestandardne sastojke kao što su mleveni orasi, brašno od badema ili slično, pecite ih u manjoj tepsiji, jer oni neće narasti isto koliko i brašna od pšenice.

20. Kora hleba ostaće hrskava ako se pečeni hleb izvadi iz pećnice i ostavi na žičanu rešetku da se ohladi.

A šta ako...

Testo nije naraslo ili je malo naraslo
- Kvasac nije svež.
- Tečnost, voda ili mleko,  nije bila mlaka vec previše topla, vruća, što je ubilo kvasne ćelije.
- Testo ste previše ili premalo mesili. Mesite do onog momenta kada može lako da se rasteže, a da se ne pokida.
- Temperatura rerne je bila preniska.


Hleb je vlažan, težak i hrapav
- Dodali ste previše tečnosti ili premalo brašna u testo. Kada mesite testo počnite sa minimalnom količinom brašna, a zatim dodajte pomalo, sve dok ne dostignete željenu konzistenciju.
- Ostavili ste testo da predugo narasta. Odgovarajuće vreme za narastanje testa neophodno je da bi ono imalo željenu strukturu, dok bi temperatura trebalo da bude oko 80°C.
- Temperatura rerne je bila preniska.


Hleb je suv i mrvi se
- Dodali ste previše brašna.
- Ostavili ste da testo raste predugo.


Hleb je gumast
- Hleb niste pekli dovoljno dugo da se testo jednako ispeče. Hleb je gotov kada je korica zlatno braon boje i daje šupljikav zvuk kada ga kucnete odozdo.
- Hleb je stajao u posudi za pečenje previše vremena nakon što je pečen. Izvadite hleb i hladite ga na žicama rešetke iz tiganja. Ostavite da se hleb ohladi minimum 20 minuta pre nego što ga sečete. Koristite reckav nož i secite kratkim potezima.


Hleb ima prevelike rupe
- Testo niste dovoljno dobro umesili.
- Prilikom mešenja niste do kraja istisnuli vazduh iz testa.


Hleb se mrvi prilikom sečenja
- Upotrebili ste previše brašna.
- Testo nije dovoljno dugo ili je previše dugo mešeno.
- Testo nije dovoljno dugo ili je previše dugo vremena raslo.
- Temperatura pečenja je previsoka.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Hleb od spelte

Mešani beskvasni hleb

Hleb i više od toga