Toggle Navigation

 

Mešani beskvasni hleb

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožde, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin.

Priprema

Sve tri vrste brašna (heljdino, pirinčano i integralno) staviti u posudu, dodati mleveni kikiriki, so i ulje.

Promešati, postepeno dodavati toplu vodu i umesiti testo.

Testo premestiti u podmazan pleh, poravnati navlaženim rukama i posuti semenkama lana.

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 65 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Natrijum - 87 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 32.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Natrijum - 43.5 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g brašna od heljde
    • 120 g pirinčanog brašna
    • 300 g integralnog pšeničnog brašna
    • 600 ml tople vode
    • 25 g semenki lana
    • 80 g mlevenog neslanog kikirikija
    • 2 kašike ulja
    • 1 kašika soli