Toggle Navigation

 

Heljdine kiflice

Iako se heljda uvek spominje uz žitarice ona je, botanički gledano, zeljasto povrće od koga se u ishrani koristi semenka. Zrno heljde je veoma bogato hranljivim sastojcima, a i po vitaminskom i mineralnom sastavu sliči žitaricama.

Priprema

Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i šećerom.

U činiju staviti heljdino i pšenično brašno, margarin, so, razmućen kvasac i preostalo mleko. Umesiti meko testo, napraviti jufkice i ostaviti da odstoje.

Oklagijom razviti jufkicu, iseći na osam delova i uvijati kiflice. Ređati ih u tepsiju i premazati umućenim belancetom.

Ispeći kiflice u zagrejanoj rerni na 220*c, oko 25 minuta, dok ne porumene.

Izvaditi kiflice iz rerne i servirati na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 109 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 54.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g heljdinog brašna
    • 400 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašika šećera
    • so
    • 80 g margarina
    • 300 ml mleka
    • 1 belance